Als het bevolkingsonderzoek darmkanker uitwijst dat er bloed in uw ontlasting zit, wilt u maar één ding: zo snel mogelijk zekerheid. Voor een aanvullend kijkonderzoek (endoscopie) van de dikke darm kunt u in uw eigen SJG Weert terecht.
“Onze capaciteit voor endoscopieonderzoek is met ingang van afgelopen zomer flink uitgebreid. Hierdoor kunnen nu meer patiënten met een afwijkende uitslag van het bevolkingsonderzoek darmkanker bij ons terecht voor een aanvullende endoscopie. Zij hoeven hiervoor in de meeste gevallen niet meer naar een ander ziekenhuis”, zegt maagdarmleverarts Fabiënne Smeets.
Vroegtijdig signaleren
Voor een goede prognose is het belangrijk om darmkanker zo vroeg mogelijk op te sporen. U speelt daar zelf een belangrijke rol in, benadrukt MDL-arts Fabiënne. “Kijk voordat u het toilet doorspoelt hoe uw ontlasting eruitziet. En neem om de twee jaar deel aan het bevolkingsonderzoek voor darmkanker. Bij dit bevolkingsonderzoek, waar elke Nederlander tussen de 55 en 75 jaar een uitnodiging voor krijgt, wordt de ontlasting die u opstuurt onderzocht op de aanwezigheid van bloed. Als de uitslag afwijkend is wordt u naar het ziekenhuis verwezen voor een aanvullende endoscopie. “Het bevolkingsonderzoek biedt overigens geen 100 procent zekerheid. Mocht u ondanks een goede testuitslag toch klachten hebben, maak dan een afspraak met uw huisarts.”
Bloed in of bij de ontlasting, een veranderd ontlastingspatroon, loze aandrang, aanhoudende buikklachten of plotseling gewichtsverlies: er zijn verschillende klachten die kunnen wijzen op dikke darm kanker. Een endoscopie biedt dan uitsluitsel. Bij dit onderzoek van de dikke darm, waarbij de patiënt een roesje krijgt toegediend, brengt de MDL-arts een flexibele slang met daaraan een lampje en een camera via de anus naar binnen. Door de dikke darm van de binnenkant te bekijken kan de arts kanker opsporen en ook veel andere afwijkingen signaleren en vaak ter plekke behandelen. Denk aan darmpoliepen, of oppervlakkige bloedingen.
Diagnose en behandeling
Het goede nieuws: bij veruit de meeste patiënten die na een afwijkende uitslag van het bevolkingsonderzoek voor vervolgonderzoek naar het ziekenhuis gaan, blijkt er uiteindelijk geen sprake van darmkanker. “De meeste afwijkingen die tijdens een endoscopie in beeld komen, zijn goedaardige poliepen. Als die niet te groot zijn, worden ze ter plekke verwijderd zodat ze ook niet kwaadaardig kunnen worden”, zegt Fabiënne.
Bij een vermoeden van darmkanker neemt de MDL-arts een stukje weefsel (biopt) af voor verder onderzoek. Aansluitend volgen er in SJG Weert aanvullende onderzoeken, zoals een CT- en MRI-scan. “In nauw overleg met specialisten van omliggende ziekenhuizen komen we vervolgens tot een diagnose en een behandelvoorstel. Op die manier weet u snel waar u aan toe bent en krijgt u de beste behandeling. Waar mogelijk in SJG Weert en anders in een ziekenhuis in de regio waarmee we intensief samenwerken”, zo besluit Fabiënne Smeets.
Gezondheidskrant SJG Weert - oktober 2024 - nummer 2 - pagina 6