Stoma is geen handicap meer voor Nalinie Hardat uit Weert

25 oktober 2022

Als er een Nobelprijs voor positiviteit bestond, zouden we haar vandaag nog voordragen. Nalinie Herdat (42) straalt zoveel energie uit dat je bijna zou vergeten dat ze opnieuw in gevecht is met kanker. Haar stoma neemt de Weertse op de koop toe. “Ik wil leven. Dat kan ook met een stoma.”

Negen maanden geleden zat ze aan het sterfbed van haar moeder in Suriname. Wat er vervolgens gebeurde, gaat het voorstellingsvermogen te boven. “Mama ging niet dood. Terwijl zij in een week tijd weer helemaal opknapte, werd ik steeds zieker. Ik had enorme buikpijn en kon niet naar de wc. Mijn maag was helemaal opgezwollen.”

Eenmaal terug in Nederland gaat de gezondheid van Nalinie zo hard achteruit dat ze moet worden opgenomen in het ziekenhuis. De Weertse is doodmoe. Omdat haar nieren nauwelijks meer werken, krijgt ze speciale katheters die de urine afvoeren. Ook volgt er een operatie waarbij de chirurg in SJG Weert een stoma aanlegt zodat de ontlasting via de dikke darm naar buiten wordt geleid. Scans en een weefselpunctie bieden duidelijkheid. De kanker, waarmee Nalinie drie jaar geleden had afgerekend, is teruggekeerd in haar rug- en buikholte. “Het was alsof ik weer in dezelfde film zat. Opnieuw stond alles op z’n kop. Ik kon het niet geloven”, zo memoreert ze die bewuste diagnose, afgelopen april. De prognose is somber, maar de Weertse laat zich niet uit het veld slaan. “Zo zit ik nou eenmaal in elkaar. Het leven is veel te mooi om afscheid te nemen. En dus grijp ik alles aan om weer beter te worden.”

Vertrouwen
Nog diezelfde week start Nalinie met haar eerste chemokuur. Ondertussen wordt ze zowel in het ziekenhuis als telefonisch begeleid door stomaverpleegkundige Kim de Kleijn. “De eerste weken moest ik behoorlijk wennen aan mijn stoma. Ik had veel pijn, de huid was helemaal rood en beschadigd, en ik had regelmatig last van lekkages. Daarbij voelde ik me niet vrouwelijk meer. Uit angst voor lekkages ging ik de deur niet meer uit. Dankzij Kim heb ik nu een stoma dat bij mij past. Er zit speciale honing in verwerkt die huidirritatie voorkomt. Bovendien is het stoma uitgerust met speciale beschermringen die de kans op lekkages aanzienlijk verminderen.”

Van Kim heeft ze geleerd hoe ze haar stoma zelf kan verzorgen. “Daardoor heb ik het vertrouwen en mijn bewegingsvrijheid weer terug. Ik ga weer op stap. Naar festivals, lekker shoppen en gezellig eten met m’n zussen. Het stomamateriaal gaat gewoon mee. De begeleiding van Kim is super. Ik kan met al m’n vragen bij haar terecht en daarbij houdt zij ook zelf de vinger aan de pols.”

Leven bij de dag
De chemotherapie - om de twee weken een lichte onderhoudsdosering - doet haar werk boven verwachting. De tumor in haar rug houdt zich rustig, Nalinie blaakt van de energie. “Een tijdje geleden is de nierkatheter verwijderd. Hopelijk kan nu ook de stoma er snel uit. En zo niet, dan is dat maar zo. Ik neem het zoals het komt en maak geen plannen meer. Elke ochtend als ik wakker word, dank ik God voor de nieuwe dag. Ik leef. Dat is het allerbelangrijkste!”


Gezondheidskrant SJG Weert - oktober 2022 - nummer 2 - pagina 1

Stoma is geen handicap meer voor Nalinie Hardat uit Weert