Maart is internationale darmkankermaand. Bij darmkanker verandert een poliep in de darm in een kwaadaardige tumor. Meestal gebeurt dat in de dikke darm. Ook kunnen er, wanneer kankercellen loskomen uit de tumor, uitzaaiingen ontstaan in lymfeklieren of in andere organen.
De kans dat u in uw leven met darmkanker te maken krijgt, als patiënt of bij iemand in uw omgeving, is groot. Darmkanker is namelijk één van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Vorig jaar kregen bijvoorbeeld ruim 12.000 mensen de diagnose darmkanker en iedere dag overlijden er 12 mensen aan de ziekte. Hoe eerder het wordt ontdekt, hoe meer behandelmogelijkheden er zijn en hoe groter de kans om de ziekte te overleven. Om die reden is enkele jaren geleden het bevolkingsonderzoek naar darmkanker ingevoerd, maar zelf op tijd naar de huisarts gaan bij klachten is net zo belangrijk.
Alarmsignalen
Maar hoe weet u nou dat u misschien darmkanker heeft? Er zijn 7 alarmsignalen die u zelf kunt herkennen. Bij darmkanker komen deze niet per se allemaal tegelijk voor en soms zijn er zelfs geen klachten, maar als u één of meer van deze klachten herkent is het wel verstandig een afspraak te maken bij uw huisarts. Zeker als er daarnaast darmkanker in de familie voorkomt. Misschien hebben de klachten wel een onschuldige oorzaak. Maar als dit niet zo is kan er snel actie worden ondernomen en is de kans op overleving veel groter.
Deze signalen kunnen wijzen op darmkanker:
Loze aandrang
Bij loze aandrang heeft u het gevoel dat er ontlasting komt, maar eenmaal op het toilet komt er niets. Dit kan veroorzaakt worden door een tumor in de buurt van de anus. Het kan dus wijzen op darmkanker.
Veranderd ontlastingspatroon
Moet u de laatste tijd vaker of juist minder vaak naar het toilet voor ontlasting? Of heeft u opvallend vaak last van diarree, verstopping, of beide? Een verandering in uw ontlastingspatroon kan wijzen op darmkanker.
Verminderde eetlust
Darmkanker kan ervoor zorgen dat u minder trek in eten heeft.
Bloed en/of slijm bij de ontlasting
Tumoren of poliepen in de darm bevatten vaak veel bloedvaatjes en bloeden makkelijk. Soms produceren ze slijm. Zichtbaar bloed en/of slijm in de ontlasting kan dus veroorzaakt worden door darmkanker en is een reden om de huisarts te bezoeken. Maar dit bloed kan ook onzichtbaar aanwezig zijn. Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt gezocht naar bloed in de ontlasting. Het is verstandig mee te doen aan dit onderzoek om zo op tijd darmkanker op te sporen.
Buikpijn
Pijn of een onprettig gevoel in de buik hebben we allemaal weleens. Maar als dit langere tijd aanhoudt is het verstandig dit met een arts te bespreken. Eén van de mogelijke oorzaken van buikpijn is (darm)kanker.
Onbedoeld gewichtsverlies
Als u afvalt in gewicht zonder op dieet te zijn of meer te zijn gaan bewegen, noemen we dat onbedoeld gewichtsverlies. Kwaadaardige tumoren, zoals bij darmkanker, vragen veel energie van het lichaam. Daardoor kunt u gewicht verliezen. Maar ook door verminderde eetlust bij kanker kunt u afvallen. Onbedoeld gewichtsverlies is altijd iets om met een arts te bespreken.
Vermoeidheid
Je kunt om allerlei redenen moe zijn en weinig energie hebben. (Darm)kanker is een mogelijke oorzaak. Onder andere wanneer je (ongemerkt) bloed verliest via een tumor en daardoor bloedarmoede krijgt.
Arts
Herkent u één of meer signalen bij uzelf of bij een naaste? Bespreek dit met uw huisarts. Hij of zij kan inschatten of het nodig is om meer onderzoek te doen en/of door te verwijzen naar een specialist in het ziekenhuis. Binnen SJG Weert hebben wij een gespecialiseerd darmkankerteam voor zowel het onderzoek, de behandeling als de nazorg bij darmkanker. Ook als in een ander ziekenhuis darmkanker bij u is gevonden, kunt u het behandeltraject in SJG Weert voortzetten.