Ruggenprik ‘light’ biedt uitkomst bij bevalling

10 januari 2022

Dankzij de ruggenprik ‘light’ of ‘walking epidural’ zijn vrouwen tijdens hun bevalling in SJG Weert niet gebonden aan hun bed. Zij kunnen nog gewoon zelfstandig naar het toilet of even de benen strekken in de verloskamer. Niet alleen neemt het comfort hierdoor toe, ook komt het de voortgang van de bevalling ten goede, vertelt gynaecoloog Ivo van Dooren.

Tijdens de bevalling kiezen veel vrouwen voor een ruggenprik als pijnbehandeling. Het is een veelgebruikte en effectieve pijnstillingsmethode. De medicijnen worden via een spuit en een dun slangetje ingebracht in de rug. Je voelt hierdoor geen pijn meer, doordat je been- en bekkenspieren zijn verdoofd. Dit houdt in dat je motorisch uitgeschakeld bent en niet uit bed kunt. Vrouwen met een ruggenprik krijgen daarnaast ook een blaaskatheter, omdat het gevoel van een volle blaas de hersenen niet meer bereikt.

Ruggenprik light
Een ruggenprik light, ook wel walking epidural genoemd, biedt voor velen een uitkomst. Je krijgt dezelfde medicatie als bij een gewone ruggenprik, maar in een lichtere concentratie. Je voelt hierdoor wel nog de druk van de weeën en merkt het als de persweeën beginnen. Het positieve aan deze ruggenprik is dat je de mogelijkheid hebt om te bewegen, zowel tijdens de weeën als tijdens het persen. Waar deze vorm in bijvoorbeeld Duitsland vrij gebruikelijk is, is SJG Weert in Nederland nog één van de weinige ziekenhuizen die deze aanbiedt. Sinds de invoering in 2018 is het er een populaire pijnstillingsvorm, vertelt gynaecoloog Ivo van Dooren: “Doordat je mobiel blijft, behoud je een gevoel van controle tijdens de bevalling. Veel vrouwen zijn dan ook geïnteresseerd in de mogelijkheid van deze lichtere ruggenprik.”

Bewegen bevordert
Die mobiliteit is volgens hem niet alleen fijn, maar ook zeer nuttig. “De ontsluiting wordt bevorderd door in beweging te blijven. Ook tijdens het persen kan het helpen om eens een andere houding aan te nemen om de baby verder in te laten dalen.” Rondlopen, gebogen over het bed staan of wiebelen op een skippybal helpen de bevalling sneller te laten verlopen. Bij beweging is er vaak minder sprake van pijn en is de kans op ingrepen als een knip of vacuümpomp kleiner. “We weten uit de natuur dat plat op je rug geen ideale bevalpositie is; geen enkel ander zoogdier bevalt op die manier. Door zittende of staande houdingen aan te nemen, helpt de zwaartekracht jou en de baby. Bovendien blokkeert liggen het staartbeen, dat tijdens de uitdrijving moet bewegen om de baby erdoor te laten.” Bij een reguliere ruggenprik is het lastig om te wisselen van houding. Op handen en knieën zitten tijdens het persen is bijvoorbeeld onmogelijk. “Bij de walking epidural kan dit wel, al sta je natuurlijk ook wat wankeler op je benen. We letten daarom ook goed op je.”

‘Blijf indien mogelijk tijdens de bevalling zoveel mogelijk in beweging. Dit vermindert pijn en bevordert de bevalling aanzienlijk”, tipt gynaecoloog Ivo van Dooren.

Overstappen kan
Een beperkte mobiliteit, het wachten tot de medicatie is uitgewerkt en de blaaskatheter worden door veel vrouwen als doorslaggevende nadelen van de ruggenprik ervaren. De light vorm neemt deze bezwaren weg. “En mocht je toch te veel pijn ervaren, dan kan er alsnog overgestapt worden op de reguliere ruggenprik. Hiervoor wordt er simpelweg meer medicatie in het lichaam gebracht.” 

De ervaringen van vrouwen zijn positief, al is de walking epidural niet voor iedereen een geschikt alternatief. Welke vorm van pijnstilling het meest geschikt is, hangt af van de fase van de bevalling en van de voorkeuren van de zwangere. De verloskundige of gynaecoloog kan adviseren over de mogelijkheden voor pijnstilling.

Lees meer: hoe werkt een ruggenprik eigenlijk?

Ruggenprik ‘light’ biedt uitkomst bij bevalling