Primeur orthopeed SJG Weert met augmented reality bril

22 februari 2023

Bij het plaatsen van een schouderprothese in SJG Weert is vorige week voor het eerst gebruik gemaakt van een ‘slimme bril’ met augmented reality techniek. Orthopeed Wilmar de Goede had hiermee een Europese primeur te pakken. De bril helpt bij de operatie, maar biedt ook de kans om collega’s op afstand live mee te laten kijken.

“Het was een geslaagde test”, vertelt orthopeed Wilmar de Goede, die de ingreep uitvoerde. “Met behulp van de bril kan ik de planning van de operatie raadplegen en zijn er verschillende opties voor de plaatsing van de prothese te bekijken, voor ik deze definitief positioneer.” De bril betreft een Microsoft Hololens, voorzien van speciale software, die de echte combineert met virtuele beelden. Augmented reality is uit te leggen als een ‘toegevoegd laagje aan de werkelijkheid’: de orthopeed ziet hetzelfde als anders, maar kan daarop informatie projecteren. Daarnaast kan er met de bril een liveverbinding gecreëerd worden om collega’s op afstand mee te laten kijken.

De techniek is eerder al in gebruik genomen voor heup- en knieprotheses. Het was voor het eerst dat er met behulp van de bril een schouderprothese geplaatst werd. “Aan de hand van onze feedback wordt de software nu verder geoptimaliseerd, waarna die overal in gebruik genomen kan worden. In de toekomst moet het ook mogelijk worden om via de bril bijvoorbeeld het specifieke behandelplan van de betreffende patiënt te projecteren”, aldus De Goede.

Primeur orthopeed SJG Weert met augmented reality bril
De orthopeden van SJG Weert zijn gespecialiseerd in prothesiologie, ofwel het vervangen van een gewricht, in schouder, heup en knie.