Preoperatieve screening: omdat uw gezondheid telt

16 december 2021

Een operatie ondergaan is voor veel mensen een belangrijke gebeurtenis in hun leven. Om dit zo goed mogelijk te laten verlopen willen wij uw gezondheid vooraf in kaart brengen. Voordat u een geplande operatie ondergaat in het ziekenhuis, wordt u altijd eerst zorgvuldig gescreend.  

Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst die u vooraf online op uw gemak kunt invullen, beoordeelt de anesthesist of u de ingreep lichamelijk aankunt, welke vorm van verdoving het meest geschikt is en welke extra voorbereidingen er eventueel nog nodig zijn. Denk aan het stopzetten van medicijnen of een aanvullende controle. Het is belangrijk dat u de vragen naar waarheid beantwoordt en een actueel overzicht heeft van uw medicijngebruik. Als er vóór de operatie nog iets verandert in de medicatie, dient u dit door te geven aan de poli preoperatieve screening. De anesthesist kan dan beoordelen of u met dit medicijn moet stoppen of niet. 

Voor de preoperatieve screening hoeft u tegenwoordig in principe niet meer naar het ziekenhuis te komen. Op het afgesproken tijdstip neemt de anesthesist of anesthesiemedewerker telefonisch of online (videobellen via de BeterDichtbij-app) contact met u op om de operatie met u voor te bereiden. Alleen als het medisch gezien nodig is, wordt een fysieke afspraak in het ziekenhuis gemaakt.

Mijn SJG
De vragenlijst vult u in via MijnSJG, het elektronische patiëntportaal van het ziekenhuis. Lukt het u niet om deze vragenlijst digitaal in te vullen, dan neemt de assistente een à twee dagen vóór uw screeningsafspraak telefonisch contact met u op om uitleg te geven. Mocht het dan alsnog niet lukken, dan neemt zij de vragenlijst persoonlijk met u door. De assistente neemt vooraf overigens altijd contact op met de patiënt wanneer er nog aanvullende actie nodig is. Als er bijvoorbeeld sprake is van ondergewicht wordt de patiënt verwezen naar de diëtist om te voorkomen dat het herstel na de operatie langer duurt dan noodzakelijk.

Preoperatieve screening: omdat uw gezondheid telt