Powerlady Severine heeft maar één missie: gezond worden

24 maart 2022

Bij complexe kankeroperaties aan de endeldarm werkt SJG Weert samen met het Máxima MC in Veldhoven. Het indringende verhaal van Severine Hendrikx laat zien hoe goed die samenwerking verloopt en wat het de patiënt oplevert. Afgelopen december werd zij in Veldhoven door haar eigen Weerter chirurg geopereerd. Voor de diagnostiek en de hele medische begeleiding vóór en na de ingreep, kon ze gewoon in haar vertrouwde SJG Weert terecht. “Zeker in zo’n zware tijd is dat ongelooflijk fijn.”

Over een aantal maanden ziet ze Sara. “Dan moet het eindelijk maar eens klaar zijn met deze ellende”, zo klinkt het resoluut en strijdvaardig.

Severine Hendrikx is pas 49, maar heeft aan tegenslag al een heel leven achter de rug. In oktober 2020 kreeg de Neerse te horen dat er een tumor in haar endeldarm zat. Tot overmaat van ramp bleek uit de aanvullende scans dat de borstkanker was teruggekeerd. In dezelfde rechterborst, die begin 2019 was geamputeerd en later werd gereconstrueerd, had zich een nieuwe indringer genesteld. “Ik had mijn werk als kapster nog maar net hervat toen deze nieuwe klap kwam. Het enige wat ik dacht: als dit maar goedkomt.”

Sneltrein
Na de eerste paniek keerde de strijdlust terug. “Er lag een behandelplan, de artsen in Weert zagen kansen voor genezing. Daar heb ik me aan vastgeklampt. Ik had geen keus, wilde blijven leven. Daarbij ben ik niet iemand die thuis zielig op de bank gaat zitten. Ik wil vooruit.”

Samen met haar man Roland stapte ze in de sneltrein. Omdat het behandeltraject zo complex en intensief was en nauwelijks te overzien, werden ze er stapje voor stapje doorheen geleid. Casemanager Marly van den Heuvel van SJG Weert nam Severine bij de hand en stemde voor haar alle afspraken in en buiten het Weerter ziekenhuis op elkaar af. Vijf bestralingen van de endeldarm. Zestien chemobehandelingen van de borst. Weefselpuncties en scans. Het verwijderen van de borstprothese en van de lymfeknopen in de oksel. 21 borstbestralingen met protonen.

Vertrouwd gezicht
En dat was nog maar de helft van het behandeltraject. Afgelopen december werd in Máxima MC in Veldhoven de tumor uit haar endeldarm verwijderd. Haar behandelend chirurg Tanja Lettinga van SJG Weert reisde met haar mee en deed samen met collega-chirurg Gerrit Slooter de operatie. “Dat was superfijn. Een vertrouwd gezicht in de operatiekamer. Vooraf zag ik er erg tegenop om naar een ander ziekenhuis te moeten. Achteraf viel het reuze mee, omdat alles perfect was geregeld en op elkaar afgestemd. Voordat de operatie begon pakte dokter Lettinga mijn arm vast en maakten we een praatje. Dat brak de spanning, dat was prettig. Na de ingreep was ik enorm opgelucht en blij. De ingreep was geslaagd en bovendien had ik geen stoma nodig.”

SJG Weert werkt voor endeldarmchirurgie samen met Máxima MC, waar uitgebreide expertise in deze operaties is. Voor de patiënt zelf heeft dat nauwelijks gevolgen omdat de casemanager in Weert het hele traject van A tot Z regelt. De ingreep gebeurt in Veldhoven, de hele zorg en begeleiding ervoor en erna gewoon in het vertrouwde SJG Weert. Zeker in zo’n intensieve en emotioneel zware periode is het prettig wanneer de regie op één centrale plek ligt en je als patiënt te allen tijde kunt terugvallen op de professionals die je kent en vertrouwt.

Einde van de tunnel
Op aanraden van casemanager Marly - “zij is geweldig” - begon Severine twee maanden voor de darmoperatie onder begeleiding van de sportarts aan een speciaal programma om sterk en fit te worden. Een combinatie van conditie- en krachttraining en voedingsondersteuning. “Het fijne was dat ik dit programma dicht bij huis, bij mijn eigen oncologische fysiotherapeut mocht volgen. Twee keer in de week sportte ik anderhalf uur, met als gevolg dat ik fitter uit de operatie kwam. Na drie nachtjes in het ziekenhuis mocht ik alweer naar huis.”

Het woord ‘opgeven’ staat niet in haar vocabulaire. In al die maanden van “ziekenhuis in, ziekenhuis uit” en van “thuisisolatie om COVID-19 buiten de deur te houden” hield ze het hoofd omhoog. Zelfs toen ze alsnog door corona werd geveld en in SJG Weert vier dagen “aan de zuurstof lag”, rechtte ze haar rug. Severine moest en zou erdoorheen komen. Inmiddels is ze begonnen aan de laatste behandeling in de duizelingwekkende reeks: een tweede chemokuur in tabletvorm. Ze blijft sporten om het lichaam sterk te houden. Over een klein halfjaar moet het einde van de tunnel zijn bereikt. Hopelijk kan ze dan beginnen aan een nieuw leven in blakende gezondheid. Severine heeft geen uitzonderlijke wensen. “Lekker klussen en het thuis gezellig maken met Roland. Samen wandelen met de hond. Eindelijk weer eens op vakantie gaan. Oftewel: gezond zijn en genieten van de gewone dingen.”


Gezondheidskrant SJG Weert - april 2022 - nummer 1 - pagina 8

Powerlady Severine heeft maar één missie: gezond worden
Severine werd in Veldhoven door haar eigen chirurg geopereerd en kon voor alle medische begeleiding vóór en na de ingreep gewoon in haar vertrouwde SJG Weert terecht.