Ontlastingsverlies is niks om je voor te schamen

10 mei 2024

Ongewild ontlastingsverlies. Veel mensen hebben er last van, maar slechts weinigen maken de gang naar de huisarts. Ook bij Dominique* (39) was de schaamte lange tijd te groot. Eenmaal over de drempel heen was ze in korte tijd van haar klachten verlost.

Ruim twee jaar lang was de stoelgang voor haar een bijna dagelijkse bron van ergernis. “Wat ik het meest irritant vond, was dat ik kon blijven vegen. Telkens bleef er ontlasting achter op het toiletpaper. Ook zag ik vaak een streepje in mijn onderbroek. Weliswaar heel dun, maar toch. Dat voelt niet prettig.” Dominique is niet het type dat voor elk wiswasje naar de dokter gaat. “En al helemaal niet met dit probleem. In gedachten zag ik me al op de operatietafel liggen. Geen fijne gedachte. En dus bleef ik er maar mee rondlopen. Vaak met een wc-papiertje tussen mijn billen om geen sporen achter te laten.”

Extra vezels
Na twee jaar sukkelen vond ze het welletjes. Via de huisarts kwam Dominique vorig jaar op het coloncarespreekuur van Kim de Kleijn, dat bedoeld is voor patiënten met een ontlastingsprobleem en/of een stoma. “Nadat ik mijn verhaal had gedaan, legde Kim uit dat er verschillende vormen van ontlasting zijn. Vervolgens adviseerde ze mij om meer vezels te gaan eten: meer groente, fruit en volkoren producten. Daarnaast schreef ze me psylliumvezels voor, speciale zakjes met poeder die de ontlasting wat steviger maken. Zo wordt de poep een geheel en komt alles in één toiletbezoek eruit.”

Omdat vezels voor haar de oplossing bleken, was verder onderzoek niet meer nodig. “De extra psylliumvezels gebruik ik nu alleen als het nodig is. Dat poeder los ik niet op in water, maar in appelsap. Of ik roer het tussen de yoghurt. Dan is het voor mij prima te doen”, lacht Dominique.

Extra vezels. Zo eenvoudig kan de oplossing soms zijn voor klachten die je niet alleen lichamelijk, maar vooral mentaal heel veel ongemak kunnen bezorgen. “Achteraf gezien heb ik me druk gemaakt om niks. Ik had veel eerder over de drempel moeten stappen. Dat is ook mijn advies aan anderen. Ontlastingsverlies is niks om je voor te schamen. Dus schroom je niet en ga naar de dokter.”

*De naam van Dominique is om privacyredenen gefingeerd.


Gezondheidskrant SJG Weert - mei 2024 - nummer 1 - pagina 13

Ontlastingsverlies is niks om je voor te schamen