Aambeien, anuskloofjes of ongewild ontlastingsverlies: uit schaamte blijven we er vaak jaren mee rondlopen. Begrijpelijk maar niet nodig. De meeste anale klachten zijn namelijk snel en eenvoudig te verhelpen. SJG Weert is gespecialiseerd in het behandelen van vervelende en veelvoorkomende aandoeningen in en rond de anus. Vaak doet het bespreken van uw klachten met onze deskundigen en het opvolgen van een advies al wonderen en is er dus helemaal geen operatie nodig.
Ontlasting verliezen zonder dat je er erg in hebt. Het is het grootste taboe onder de anale klachten. Veel mensen hebben er last van - variërend van een streepje in de onderbroek tot serieus ontlastingsverlies – maar slecht weinigen gaan ermee naar de dokter. En dat terwijl deze klacht goed te behandelen en - beter nog - te voorkomen is.
Taboe doorbreken
Als ziekenhuis willen wij het taboe rond stoelgangproblemen graag doorbreken. Anale klachten komen veel meer voor dan u denkt, onze artsen hebben hier dagelijks voorbeelden van. Het bespreekbaar maken van uw klachten kan helpen om herkenning te vinden en is de eerste stap naar opluchting en verandering. Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen, hebben we een speciaal zorgpad ingericht met veel ruimte voor advies en persoonlijke begeleiding. Op verwijzing van de huisarts gaat u voor een uitvoerige intake naar gespecialiseerd verpleegkundige Kim de Kleijn. Zij luistert naar uw verhaal, geeft advies over medicatie en het gebruik ervan en legt uit wat u door een gezonde leefstijl zelf kunt doen om de klachten te verminderen. Denk aan veel bewegen, vezelrijk eten en stoppen met roken. Ook de juiste toilethouding is belangrijk zodat de darmen volledig worden geledigd”, vertelt Kim die patiënten ook voorlicht over incontinentiematerialen.
Na de intake gaat u voor lichamelijk onderzoek direct door naar de chirurg. Veel mensen denken bij een chirurg meteen aan opereren, maar dat is niet aan de orde, zo verzekert chirurg Tanja Lettinga. “Dit onderzoek, waarbij ik onder meer kijk naar het functioneren van de bekkenbodem en de sluitspieren, is vooral bedoeld om zaken uit te sluiten. Een tumor bijvoorbeeld, al hoeft het natuurlijk niet meteen iets kwaadaardigs te zijn. Ook aambeien kunnen ertoe leiden dat er ontlasting uit de anus weglekt.”
Bij de behandeling van ongewild ontlastingsverlies werkt ons ziekenhuis samen met gespecialiseerde praktijken voor bekkenfysiotherapie in deze regio. Vaak wordt het ontlastingsverlies (fecale incontinentie) namelijk veroorzaakt doordat de sluitspieren of de bekkenbodem niet goed functioneren. Kim: “Met een gezonde leefstijl, medicatie en therapie zijn de meeste mensen prima geholpen. Indien nodig kan een darmspoeling nog oplossing bieden. Verder kunnen we ook nog de expertise van een ander gespecialiseerd centrum inschakelen.”
Het begint met praten
Ontlastingsverlies is niet de enige klacht waar een taboe op rust. Ook met andere vervelende aandoeningen in of rond de anus kunt u in SJG Weert terecht. Daarbij kunt u denken aan bijvoorbeeld inwendige aambeien of vervelende jeukklachten. Aambeien kunnen goed behandeld worden er bij jeukklachten kan medicatie verlichting brengen. De behandeltechnieken zijn de laatste jaren sterk verbeterd en voor de patiënt veel minder ingrijpend geworden. Tanja Lettinga licht toe. “Grote, uitwendige aambeien, fistels, haarnestcystes in de bilnaad en - binnenkort ook - anuskloofjes – behandelen we tegenwoordig met de laser. Vergeleken met vroeger, toen wegsnijden nog de enige optie was, is dit een enorme vooruitgang. Omdat er geen wonden meer zijn, herstelt de patiënt aanzienlijk sneller.”
Conclusie: de meeste anale problemen zijn prima te verhelpen. Het belangrijkste deel van de oplossing heeft u zelf in de hand. Maak uw klachten bespreekbaar.
Lees ook een interview met een patiënt van het coloncarespreekuur.
Gezondheidskrant SJG Weert - mei 2024 - nummer 1 - pagina 13