Ken jij je borsten? De 12 symptomen van borstkanker

10 oktober 2024

In oktober staan we stil bij borstkanker. 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker, daarmee is het de meest voorkomende kankersoort onder vrouwen. Ook mannen kunnen geraakt worden: jaarlijks krijgen ruim 130 mannen de diagnose. Een deel van de patiënten komt er door het bevolkingsonderzoek achter dat ze borstkanker heeft, een ander deel gaat naar de dokter omdat ze een verandering heeft bemerkt aan de borsten. De meesten van hen kwamen hier bij toeval achter.

Leer je borsten kennen
Als jij je borsten niet goed kent zul je een verandering ook niet snel opmerken. En hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans op genezing. Zelfonderzoek van de borsten is dus heel belangrijk. Maar waar let je dan op? Een belangrijke misvatting is dat borstkanker altijd een ‘knobbeltje in de borst’ is. Er zijn 12 symptomen, waarvan je de meeste niet kunt voelen maar wel kunt zien. Kijken naar je borsten is dus net zo belangrijk als voelen! Door regelmatig je borsten te onderzoeken, leer jij je borsten kennen.
Hoe je dat doet lees je hieronder. Of bekijk een video over het zelfonderzoek van de borsten.

Zelfonderzoek-ken-je-borsten.pngBron: 'Ken je borsten' van het Alexander Monro Ziekenhuis en de Stichting Breast Care foundation.

12 symptomen
We zetten deze maand de 12 symptomen op een rijtje. Herken je er één of meer bij jezelf? Maak dan een afspraak bij je huisarts. Hij kan je onderzoeken en bepalen of aanvullend onderzoek nodig is.

Dikke/opliggende ader
Zie of voel je een verdikte of oppervlakkig lopende ader op één van je borsten die je eerder niet zag? Dit kan een symptoom van borstkanker zijn. 

Bultje
Een bult of bultje op de borst kan wijzen op borstkanker. 

Uitvloed uit de tepel
Komt er plotseling vocht uit je tepel? Het vocht kan helder, wit, geel of bruin/bloederig zijn. Dit noemen we tepeluitvloed. Hier zijn verschillende onschuldige oorzaken voor, maar het kan een symptoom zijn van borstkanker.

Ingetrokken tepel
Tepels die niet naar buiten uitsteken maar plat zijn of naar binnen getrokken noemen we ingetrokken tepels. Dit kan aangeboren zijn. Als op latere leeftijd ingetrokken tepels ontstaan kan dit veroorzaakt worden door borstkanker. 

Sinaasappelhuid
Bij een sinaasappelhuid is de huid gespannen en zitten er kleine putjes in. Net als bij de schil van een sinaasappel, vandaar deze term. 

Huidbeschadiging
Gaat de huid op je borst(en) plotseling stuk zonder duidelijke oorzaak? En/of heb je een wondje wat maar niet dichtgaat? Dit is een reden om een afspraak te maken bij je huisarts. In sommige gevallen kan dit veroorzaakt worden door borstkanker.

Deukje
Valt je plotseling een deukje op in je borst? Dit kan een onschuldige oorzaak hebben, maar het kan ook een symptoom van borstkanker zijn. 

Tepelkorst
Ontstaan er korstjes op je tepel? In sommige gevallen is dit een symptoom van borstkanker. 

Warmte/roodheid
Een borst die in zijn geheel of gedeeltelijk warm aanvoelt en/of rood wordt, kan worden veroorzaakt door een ontsteking. Maar het kan ook een symptoom zijn van borstkanker. 

Verharde zone
Voelt een deel van een borst opeens harder aan dan de rest van het weefsel? In sommige gevallen wordt dit veroorzaakt door borstkanker. 

Verandering van vorm/grootte
Ontstaat er een opvallend verschil in vorm en/of grootte van je borsten? Borstkanker kan hier een oorzaak van zijn. 

Knobbeltje
Een knobbeltje in de borst is het meest bekende symptoom van borstkanker, maar niet het meest voorkomende. Voel je een verharding of verdikking in je borst of in het gebied rond je borst, al is het maar klein? Dit kan wijzen op borstkanker. 

Verwijzing
Mocht je huisarts je doorsturen voor verder onderzoek, dan kun je binnen ons ziekenhuis terecht bij het Alexander Monro Zuidoost Nederland locatie SJG Weert. Een ervaren team van professionals staat dagelijks klaar en staat garant voor gespecialiseerde, excellente borst(kanker)zorg voor iedereen, zo dichtbij mogelijk.

Ken jij je borsten? De 12 symptomen van borstkanker
De 12 symptomen van borstkanker.

Bron: 'Ken je borsten' van het Alexander Monro Ziekenhuis en de Stichting Breast Care foundation.