IBD: een levenslange darmontsteking

19 mei 2022

In Nederland lijden zo’n 90.000 mensen aan IBD (Inflammatory Bowel Disease). Deze chronische darmontstekingen geven klachten als buikpijn, diarree en extreme vermoeidheid en hebben grote impact op het dagelijks leven. Het MDL-team van SJG Weert is gespecialiseerd in deze aandoening.

IBD is een verzamelnaam voor chronische darmontstekingen, veroorzaakt door het eigen afweersysteem. Deze auto-immuunziektes zijn chronisch en mensen hebben er dus de rest van hun leven mee te maken. “IDB is helaas nog niet te genezen, maar de behandelingen om de klachten grotendeels te onderdrukken zijn volop in ontwikkeling. Met medicatie en een eventuele operatie kunnen we nu al een groot verschil maken”, vertelt MDL-arts Matthias Jürgens.

Wereld IBD-dag

Op 19 mei is het Wereld IBD-dag, met dit jaar als thema ‘IBD kent geen leeftijd’. De chronische aandoening, waarvan de Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa het meest voorkomend zijn, wordt door vage klachten vaak laat herkend. “Normale zaken als werken en sporten geven bij deze patiënten al grote uitdagingen. Zij hebben veelal te maken met onwetendheid en onbegrip vanuit hun omgeving. Meer bekendheid kan patiënten helpen om klachten bespreekbaar te maken en zo helpen een normaler leven te leiden, daarom sluiten we ons graag aan bij deze internationale dag.”

IBD: een levenslange darmontsteking