Huidtherapie na (borst)kanker: minder pijn, meer leefcomfort

23 december 2019

Goede huidtherapie blijkt enorm belangrijk bij het herstel van patiënten die behandeld zijn voor (borst)kanker. De huidtherapeuten van SJG Weert bieden een scala aan behandelingen die vervelende complicaties van een chirurgische ingreep en/of bestralingskuur verminderen en de kwaliteit van leven verhogen.

De gevolgen van kanker zijn zowel lichamelijk als emotioneel vaak zeer ingrijpend. Bij het verwijderen en bestralen van tumoren loopt ook de huid schade op, hetgeen vaak tot pijn, fysiek ongemak en ook gevoelens van schaamte leidt. Op plekken waar lymfeknopen worden weggehaald kunnen vochtophopingen (oedeem) ontstaan. Daarnaast kan littekenweefsel mensen ernstig beperken in hun bewegingsvrijheid en de nachtrust flink verstoren.

Om deze klachten te verlichten en waar mogelijk te verhelpen, staat in SJG Weert een team van zes huidtherapeuten klaar. Op verwijzing van de medisch specialist of huisarts bieden zij  gespecialiseerde, oncologische nazorg voor de zieke en beschadigde huid. “Oedeemtherapie bestaat meestal uit compressietherapie en manuele lymfedrainage”, vertelt huidtherapeut Jannie Sanders. “Bij compressie wordt het overtollige vocht uit de huid  gedrukt. Ook wordt er vaak een compressiehesje aangemeten waar de patiënt ’s nachts in kan slapen. Daarnaast behandelen we het littekengebied zodat de huid soepeler wordt, verklevingen verminderen en het vocht daardoor beter kan worden afgevoerd. Met een speciale lymfescanner meten we het vochtgehalte in de weefsels, vóór, tijdens en na de therapie. Zo monitoren we de voortgang en de resultaten.”

Persoonlijke aandacht
De ervaringen van patiënten zijn zeer positief, zo gaat collega Toos Roumen verder. “Mensen zijn  vaak erg opgelucht als ze merken dat ze beter functioneren. De huid voelt minder pijnlijk en wordt soepeler. Bovendien ervaren ze het als prettig dat de huidtherapeut aandacht heeft voor hun persoonlijke verhaal. In het begin zien we patiënten twee keer per week. Een behandelsessie duurt zo’n drie kwartier. Dat betekent dat er veel tijd is om te luisteren. Tijdens de behandeling zijn we altijd alert op verdachte plekken in de borst. Zodra we iets afwijkends signaleren verwijzen we de patiënt terug naar de mammapoli.”

Maatwerk
Voor huidtherapie bestaat geen standaardaanpak, zo benadrukken beide therapeuten. “Elke patiënt is anders en heeft zijn eigen ziektegeschiedenis. Sommigen hebben een borstsparende operatie gehad, anderen een amputatie. Ook de klachten zijn zeer divers. Van oedeem tot een stuwing in de borst en van een verkleving van littekenweefsel tot pijn in de oksel, zij of rug. De een wordt direct na de oncologische ingreep naar ons verwezen, de ander zien we pas na weken, maanden of zelfs een jaar. Voor elke patiënt maken we een behandelplan op maat.”

Brede samenwerking
Voor de goede orde: de huidtherapeuten verlenen niet alleen nazorg bij borstkanker. Ook patiënten die behandeld zijn voor kanker aan de prostaat, baarmoederhals, eierstokken of huidkanker in het gelaat, zijn gebaat bij huidtherapie, zo leert de praktijk. De huidtherapeuten van SJG Weert werken samen met bijna alle disciplines in het ziekenhuis, bijvoorbeeld bij de behandeling van wonden met oedeem, acné, (over)beharing en het aanmeten van therapeutisch elastische kousen, ook wel steunkousen genoemd. Toos: “Goedbeschouwd behandelen wij de zieke en beschadigde huid in de brede zin van het woord. Zeg maar alles wat met oedeem en littekenweefsel te maken heeft. Die veelzijdigheid maakt dit vakgebied zo boeiend.”

Wilt u weten of huidtherapie door uw zorgverzekeraar wordt vergoed? Check de voorwaarden in uw polis of neem contact op met de poli huidtherapie in SJG Weert, telefoon:
0495 - 57 29 23


Gezondheidskrant SJG Weert  • nummer 3  •  december  2019  •  pag. 3

Huidtherapie na (borst)kanker: minder pijn, meer leefcomfort