Hoe fitter de operatie in, hoe sneller het herstel

17 november 2023

Patiënten met kanker herstellen sneller van hun operatie wanneer ze vooraf via een speciaal trainingsprogramma hun conditie hebben verbeterd. “Doordat zij zich fitter voelen, gaan zij met meer vertrouwen de operatie in en nemen zij na de ingreep ook sneller hun revalidatie in eigen hand, stelt sportarts Marieke Brinkman van SJG Weert.

Prehabilitatie’, zo heet dit programma dat het ziekenhuis in het voorjaar van 2021 introduceerde voor mensen met darmkanker. De ervaringen zijn zo positief dat het inmiddels ook aan patiënten met andere vormen van kanker of andere darmaandoeningen wordt aangeboden. “Met name mensen die vanwege hun hoge leeftijd of een meervoudige aandoening extra kwetsbaar zijn, hebben veel baat bij prehabilitatie”, zegt Marieke Brinkman.

“Niet alleen vooraf aan een operatie, maar ook bij chemotherapie. Hoe fitter je een chemokuur ingaat, hoe minder het risico op vervelende bijwerkingen. Vandaar dat mensen ook gedurende deze therapie, waar nodig aangepast, blijven doortrainen.”

Op maat gemaakt programma
Na de diagnose kanker krijgt de patiënt de mogelijkheid om bij zijn behandeling zelf de regie te nemen. In plaats van thuis te wachten op de operatie kan hij onder professionele begeleiding van de sportarts en fysiotherapeut intensief gaan trainen en zo alvast werken aan zijn herstel. Ook is het mogelijk om dit programma bij de eigen fysiotherapeut te volgen. Voor elke patiënt stelt de sportarts samen met andere zorgprofessionals een op maat gemaakt programma samen. Een combinatie van intensieve conditie- en krachttraining en voedingsondersteuning, zorgvuldig afgestemd op de persoonlijke situatie en de belastbaarheid. En waar nodig wordt dit programma aangevuld met psychologische begeleiding of een stoppen-met-roken-traject.

Volgens de sportarts vinden patiënten het een prettig idee dat ze zelf invloed kunnen uitoefenen op hun herstel. Bijvoorbeeld door gezond te eten, regelmatig te bewegen of als de fysieke gezondheid het toelaat intensief te trainen. “Vergelijk het met het lopen van een marathon. Ook dan wil je je zo goed mogelijk voorbereiden binnen de mogelijkheden die je hebt, zodat je met vertrouwen aan de start staat.”


Gezondheidskrant SJG Weert - oktober 2023 - nummer 2 - pagina 7

Hoe fitter de operatie in, hoe sneller het herstel