Het devies bij een knie- of heupoperatie: beweeg regelmatig, maar verantwoord 

20 juli 2021
Wie fit is en goed voorbereid herstelt sneller

Voor een voorspoedig herstel na een knie- of heupoperatie is het belangrijk dat vooraf duidelijk is wat te verwachten én wat er van u als patiënt verwacht wordt. Met heldere uitleg en praktische adviezen helpen de fysiotherapeuten van SJG Weert u om na de ingreep weer snel en met vertrouwen in beweging te komen.

“Tijdens de preoperatieve screening leggen we uitvoerig uit wat er gaat gebeuren en geven we al gerichte bewegingsoefeningen mee. Dat doen we niet voor niks. Wie fit en goed voorbereid de operatie ingaat, herstelt sneller”, vertelt fysiotherapeut Rob Ketelaers. 

Regelmatig en verantwoord bewegen - de basis voor een gezonde leefstijl - is de sleutel naar succes. Dat begint al vóór de orthopedische ingreep. Ook na de operatie is het zaak het kunstgewricht zo snel mogelijk in beweging te brengen. Lagen mensen twintig jaar geleden na een heup- of knieoperatie nog standaard bijna een week in het ziekenhuis, tegenwoordig is bewegen het devies en bent u na één, hooguit twee nachtjes weer thuis. Vitale patiënten bij wie geen complicaties te verwachten zijn en die thuis hulp binnen handbereik hebben, mogen - als ze dat willen - dezelfde dag al naar huis.

Enkele uren na de operatie komt de fysiotherapeut al aan het bed voor de eerste ‘hersteltraining’. “Onder begeleiding gaan we dan een klein stukje lopen. De volgende dag komen we ’s ochtends en ’s middags terug met gerichte oefeningen om het knie- of heupgewricht soepel te houden en sterker te maken. Daarom is goede voorlichting vooraf zo belangrijk. Als u weet wat u na de ingreep te wachten staat, dan kunt u zich daar mentaal alvast op voorbereiden en komt u niet voor verrassingen te staan. Die mindset is heel belangrijk voor een voorspoedig herstel. De ervaring dat u kunt vertrouwen op uw eigen lichaam. Daar helpen wij bij”, vertelt fysiotherapeut Jeanine Reijans.

Eenmaal thuis is het belangrijk om de adviezen goed op te volgen. Dat wil zeggen: luister naar uw lichaam en bewaak de balans tussen voldoende beweging (een of twee keer per week fysiotherapie, aangevuld met dagelijkse bewegingsoefeningen) en rust. Rob: “De een beweegt te weinig, een ander wil juist te snel te veel waardoor overbelasting dreigt. Daarom is het verstandig om in overleg met de fysiotherapeut te bekijken wat u wel en niet kunt doen.”

Omdat een heupprothese als een natuurlijk heupgewricht aanvoelt, zijn de meeste patiënten binnen twee maanden weer volledig hersteld. Afhankelijk natuurlijk van de lichamelijke conditie en de persoonlijke ambities. Een knieoperatie is wat ingrijpender, waardoor het herstel doorgaans enkele maanden langer duurt.

Meer informatie over heup- en knieartrose

Het devies bij een knie- of heupoperatie: beweeg regelmatig, maar verantwoord