Laura van den Eertwegh is al ruim 6 jaar één van de drie geriatrieverpleegkundigen van SJG Weert. Samen is het team er voor de kwetsbare ouderen in het ziekenhuis. Een afwisselende baan waarbij persoonlijke aandacht centraal staat, vertelt ze.
Vanuit de thuiszorg komt Laura destijds in het ziekenhuis terecht. “Ik heb altijd affiniteit gehad met ouderen in de samenleving. Deze functie sprak me dan ook aan. In ons werk zijn we niet alleen bezig met behandelen, maar hebben we ruimte voor échte aandacht voor de mens. We kijken niet alleen naar wat iemand lichamelijk mankeert, maar ook naar de psychosociale gevolgen daarvan. Wat maakt iemand angstig of onzeker? En hoe kunnen we dat wegnemen? De aandacht daarvoor kan alleen al een groot verschil maken.”
Afwisseling
Als geriatrieverpleegkundige werken Laura en haar collega’s zowel op de polikliniek als de verpleegafdeling. “Ouderen hebben vaak te maken met een combinatie van aandoeningen. Tijdens het spreekuur proberen we samen met de geriater de klachten te signaleren en te onderzoeken, met als doel ervoor te zorgen dat oudere patiënten zo lang mogelijk zelfredzaam blijven.” De verpleegkundigen richten zich voornamelijk op onderzoek en screening. Ook begeleiden zij patiënten en mantelzorgers in het dementiële proces. “Op de verpleegafdeling lopen we visite met de arts en geven we adviezen rondom de opname van kwetsbare patiënten.”
Kleine actie, grote impact
“De afwisseling en het vele persoonlijke contact maken het werk mooi. Iedereen heeft weer een eigen verhaal. Vaak helpen we mensen met een kleinigheid vooruit: met relatief weinig hulp kunnen mensen zichzelf thuis weer beter en met meer vertrouwen redden. De impact op hun dagelijkse leven is dus groot.”
Benieuwd wanneer een consult op de polikliniek geriatrie van meerwaarde is? Lees dan verder.
Geriatrieverpleegkundige Laura: ‘Ik heb dankbaar werk’
7 juli 2021