Geriater Hoogmoed met pensioen: ‘Ik heb hier met heel veel plezier gewerkt'

4 augustus 2021

Geriater Jan Hoogmoed neemt deze zomer afscheid van SJG Weert. Al sinds 1993 werkte hij met veel plezier aan de zorg voor kwetsbare ouderen in ons ziekenhuis. Het verschil tussen toen en nu is groot, vertelt hij: “De ouderenzorg in de regio is enorm verbeterd.”

Het afgelopen jaar zal Jan Hoogmoed altijd bijblijven. Het is helaas een typisch voorbeeld van de geriatrische kwetsbaarheid, vertelt hij: “De coronacrisis heeft een flinke wissel getrokken op onze patiënten. Familie kwam niet meer op bezoek, de dagbesteding draaide niet meer; zo zijn zij veel sociale contacten misgelopen. Kwetsbare ouderen hebben er geestelijk en lichamelijk flink op ingeleverd. Het kost nu veel tijd en energie om hun niveau te herstellen, als dat überhaupt nog lukt.” Zo’n 28 jaar geleden introduceerde Hoogmoed het specialisme geriatrie in SJG Weert. “Ik startte met een donker kantoor in de kelder, samen met psycholoog Sabine van Elst, die er ook nu nog is”, blikt hij terug. Wat zo klein begon mondde uit tot de huidige afdeling: een compleet team van gespecialiseerde zorgverleners, zowel op de polikliniek als de verpleegafdeling. Vandaag de dag is ouderenzorg een zeer belangrijk aandachtsgebied voor het gehele Weerter ziekenhuis.

Specialisme in ontwikkeling
De geriatrie in Nederland is volop in ontwikkeling door de toenemende vergrijzing en daardoor complexer wordende zorg. Het specialisme is inmiddels in alle zorg van SJG Weert verweven. “Vaak wordt bij geriatrie gedacht aan dementie. Maar het is veel meer dan dat. Als geriater hebben we een totaalblik op de patiënt: we behandelen niet één ziekte, maar bekijken iemands gehele functioneren. Dat is onze meerwaarde naast de andere specialismen.” Bij het valspreekuur wordt bijvoorbeeld onderzocht waarom iemand ten val is gekomen en wat eraan te doen is om een volgende keer te voorkomen. En in speciale huiskamers op de verpleegafdeling wordt actief gewerkt aan oefeningen om patiënten weer te mobiliseren. “Elke zeventigplusser wordt bij een ziekenhuisopname gescreend om te zien of er extra ondersteuning nodig is. Ons doel is altijd: zo min mogelijk functieverlies. De fysiotherapeut en diëtist spelen daarbij een belangrijke rol.” Ook met andere afdelingen zijn de lijnen kort. “Of het nu gaat om neurologie, orthopedie of de apotheek: we zijn overal betrokken. Ons team is vanaf binnenkomst al in beeld.”

Naar de patiënt toe
Ook buiten de muren van SJG Weert is veel veranderd. “We zijn blij met de samenwerking met de specialisten ouderengeneeskunde, die patiënten na ontslag overnemen voor revalidatie in een verpleeghuis. En de huisartsen in de regio hebben zeer goede voelsprieten ontwikkeld, waardoor kwetsbaarheid snel in beeld komt.” Een van de meest recente ontwikkelingen is de buitenpoli van SJG Weert bij een huisartsenpraktijk in Ittervoort, waar ook de geriaters te vinden zijn. “Hierdoor kunnen we zorg in deze regio dichtbij huis leveren. Veel patiënten geven daar de voorkeur voor. Ze hoeven niet meer naar het grote ziekenhuis. Dat is niet alleen minder bedreigend, maar ook minder vermoeiend.”

Geen open einden meer
Jaren terug vroegen we Jan Hoogmoed naar zijn streven. “Dat mijn patiënt, zijn naasten en mantelzorger op een goede, verantwoorde wijze verder kunnen. Dan ben ik tevreden”, luidde toen zijn antwoord. Inmiddels zit zijn laatste werkdag erop. “Opeens is het écht klaar. Collega Nadja Ommering is recent gestart en binnenkort zal ook Wieke Segers de vakgroep versterken. Voor mij is het daarmee nu de tijd om SJG te verlaten. Ik heb met heel veel plezier gewerkt en het was mooi om een gangmaker te zijn in de ontwikkeling van de geriatrische zorg in Weert. Voorlopig vermaak ik mezelf met een lange lijst aan klussen en mijn fietsclub. In de toekomst hoop ik nog mooie reizen te maken met mijn vrouw. Er zijn geen open einden meer; ik kan nu met een gerust hart met pensioen gaan.”

 

Meer over geriatrie in SJG Weert

Geriater Hoogmoed met pensioen: ‘Ik heb hier met heel veel plezier gewerkt'