Endoscopieteam combineert vakmanschap met veel persoonlijke aandacht

11 mei 2023

Op verwijzing van de huisarts of medisch specialist komen wekelijks enkele tientallen mensen naar SJG Weert voor een endoscopie, een inwendig onderzoek van de dikke darm, maag of slokdarm. Door de binnenkant van de organen te bekijken kan de mdl-arts in een vroegtijdig stadium kanker opsporen en ook veel andere afwijkingen signaleren en vaak ter plekke behandelen. Ziet u op tegen dit onderzoek? Niet nodig, zeggen endoscopieverpleegkundigen Angelique van Tongerloo en Vivian Custers. “Ons team doet er alles aan om deze dagopname voor de patiënt zo comfortabel mogelijk te maken.”

Een endoscopie is zéér effectief om klachten in het maagdarmkanaal op te sporen en te verhelpen. “Wat je aan de buitenkant niet ziet, zie je aan de binnenkant namelijk vaak wel”, zo licht Angelique toe. Tijdens dit onderzoek kan de mdl-arts via een flexibele slang met daaraan een lampje en een camera (endoscoop) in de organen kijken en waar nodig direct een kleine ingreep doen. De dokter kan bijvoorbeeld een stukje weefsel (biopt) afnemen voor onderzoek, darmpoliepen of voedselbrokken verwijderen, oppervlakkige bloedingen dichtschroeien of spataderen in de slokdarm afbinden. Ook voor het aanbrengen van een sonde in de neus of rechtstreeks in de maag of het diagnosticeren van brandend maagzuur (refluxziekte) is een endoscopie nodig.

Persoonlijke aandacht
Tijdens het onderzoek in de endoscopiekamer kijken twee endoscopieverpleegkundigen met de arts mee op de monitor. “Zes ogen zien namelijk meer dan twee”, zegt Vivian. Bij een vermoeden van darmkanker volgen direct aanvullende onderzoeken in het ziekenhuis zodat de patiënt snel weet waar hij aan toe is en de juiste behandeling krijgt. Duidelijkheid gaat boven alles voor het endoscopieteam van SJG Weert, dat bestaat uit drie mdl-artsen, negen endoscopieverpleegkundigen en een mdl-verpleegkundige. Dat begint al bij de intake, vertelt Angelique. “Omdat veel mensen toch wat nerveus of angstig zijn voor een endoscopie stellen we de patiënt eerst op het gemak. Vervolgens leggen we rustig uit hoe het onderzoek in z’n werk gaat en welke voorbereidingen er nodig zijn. Wat je in de dagen vooraf wel en niet mag eten en drinken bijvoorbeeld en hoe je moet laxeren. Ook bekijken we in overleg welk roesje voor de patiënt geschikt is. Elk mens is anders en heeft dus ook z’n eigen beleving van pijn. Daar proberen we zo goed mogelijk op in te spelen. Bij de intake krijgt de patiënt ook een folder mee waarin alle informatie nog eens duidelijk op een rij staat.”

Opname en ontslag in één dag
Een inwendig darmonderzoek (ook wel coloscopie genoemd) duurt twintig minuten tot een half uur. Het onderzoek van de slokdarm, maag en het eerste deel van de dunne darm (gastroscopie) neemt hooguit vijf minuten in beslag. Wanneer het onderzoek onder sedatie, dus met een roesje, wordt uitgevoerd, gaat de patiënt altijd naar de recovery. “Eenmaal goed wakker en klachtenvrij mag je dezelfde dag weer naar huis. Dat is mooi en geeft ook mij als verpleegkundige voldoening. Op één dag kun je zoveel betekenen en mensen écht helpen”, vertelt Angelique.

Voorkomen altijd beter dan genezen
Ook Vivian geniet van haar werk. Van het dagelijkse contact met de patiënt. De persoonlijke aandacht. Het overleg met collega’s. De verpleegtechnische handelingen. “Het is afwisselend. Daarbij is dit een heel interessant vakgebied. Door in de organen te kijken kunnen we heel veel klachten al preventief behandelen en op die manier erger voorkomen.”

Angelique knikt instemmend en voegt er nog een indringende boodschap aan toe. “Als het om preventie van darmkanker gaat, vergeten veel mensen vaak dat zijzelf de belangrijkste schakel zijn. Het is heel eenvoudig. Neem deel aan het bevolkingsonderzoek. Kijk voordat je het toilet doorspoelt even hoe je ontlasting eruitziet. En het allerbelangrijkste: trek aan de bel als je het niet vertrouwt.”

Hoe word je endoscopieverpleegkundige?
Wat je nodig hebt is een mbo- of hbo-diploma Verpleegkunde en een registratie in het BIG-register. Hiermee kun je starten met de eenjarige opleiding tot endoscopieverpleegkundige. Je leert het vak in de praktijk, aangevuld met theorielessen op school.


Gezondheidskrant SJG Weert - mei 2023 - nummer 1 - pagina 9

Endoscopieteam combineert vakmanschap met veel persoonlijke aandacht
Vivian Custers en Angelique van Tongerloo: “opzien tegen een kijkonderzoek is niet nodig.”