De stille helden van SJG Weert

20 mei 2020
Onmisbaar en onvermoeibaar:
het team van Techniek & Bouw

Als íemand in ons ziekenhuis op dit moment een applaus verdient, dan zijn het wel de mannen van Techniek & Bouw. Achter de schermen in SJG Weert leverde dit team van vakspecialisten de afgelopen maanden een ongekende prestatie. Eerst in de strijd tegen het coronavirus, daarna rond het opstarten van de reguliere zorg. “Soms dacht ik wel eens: hoe lang houden we dit nog vol? En dan gingen we weer gewoon door.”

Het is vrijdag 13 maart. Terwijl de rest van Nederland nog nauwelijks bezig is met het onheil dat vanuit Noord-Italië nadert, maken de zeventien medewerkers van de afdeling Techniek & Bouw zich op voor de grootste uitdaging in hun carrière. Een handboek hebben ze niet, daarvoor is wat er op het ziekenhuis afkomt te nieuw en de voorbereidingstijd te kort. Wanneer het onweer precies losbarst en hoelang het zal aanhouden, weet niemand, maar één ding staat vast: het wordt bikkelen. Theo Saes, vakman bouw en coördinator, blikt terug. “Allereerst hebben we de vierde etage omgebouwd tot corona-afdeling voor coronapatiënten. De kamers hebben we voorzien van onderdruk en speciale sluizen zodat patiënten er geïsoleerd verpleegd konden worden. Het hele weekend zijn we hier mee bezig geweest, zelfs de verpleging hielp mee. We begonnen om zeven uur ’s ochtends en stopten pas als het tijd was om te gaan slapen.”

Uithoudingsvermogen
Amper klaar wacht alweer de volgende klus. Achter de spoedeisende hulp moeten tenten en speciale units worden opgebouwd voor de triage. “Een gigantisch karwei omdat er bij de inrichting van dit ‘tentenkamp’ van alles moet worden aangesloten. Denk aan een CT-scan, data-aansluiting, (nood)verlichting, telefoon en een toilet- en watervoorziening. Tegelijkertijd hebben we in Gebouw 2 vijftien extra logeerkamers ingericht voor verplegend personeel”, vertelt teammanager Stan van Nieuwenhoven.

Met hulp van vaste leveranciers en vele vrijwilligers wordt deze hele operatie in slechts een week volbracht. Of het nog niet genoeg is, worden op de eerste, tweede en derde etage extra luchtkanalen aangelegd, de cytostaticakamer, waar patiënten hun chemotherapie krijgen, verhuisd en onderdruk wordt geregeld op de corona-IC.

Het uithoudingsvermogen van het team is de voorbije maanden zwaar op de proef gesteld. “Iedereen was zich heel goed bewust wat er van het team werd gevraagd”, zegt Theo. Stan vult aan: “Normaal gesproken maak je voor dit soort operaties een gedetailleerd ontwerp en een stappenplan. Die tijd was er nu niet. Het moest metéén. Daarbij was er geen zicht op een einddatum, niemand wist hoelang deze crisis zou aanhouden en of de maatregelen die we hadden genomen wel afdoende waren. Dat maakte het zeer intensief en ook spannend.”

Trots
Toen de coronastorm enigszins was geluwd en het ziekenhuis de reguliere zorg langzaam begon op te pakken, begon het team van Techniek & Bouw aan de volgende grote klus. Om de reguliere zorg voor iedereen veilig en verantwoord te kunnen hervatten, werd het complete ziekenhuis de afgelopen weken opnieuw ingericht en aangepast aan het Nieuwe Normaal. Stan: “De hele logistiek is veranderd. Zo’n 60 procent van de poliklinieken heeft een andere plek gekregen. En buiten voor de hoofdingang staat nu een tent waar patiënten centraal worden ontvangen. Ook die moest weer helemaal worden ingericht.”

Het moge duidelijk zijn: zonder de inzet en veerkracht van het team Techniek & Bouw had SJG Weert deze storm nooit doorstaan. Sterker nog: zonder deze afdeling zou het ziekenhuis niet eens kunnen bestaan. Een gebouw zonder licht en elektra, waterleiding, telefoon en installaties voor luchtbehandeling en infectie- en brandbestrijding is namelijk geen ziekenhuis. Zonder techniek is er simpelweg geen zorg. Teammanager Stan: “De afgelopen maanden waren enorm hectisch en hebben aangetoond waartoe we in staat zijn. Ik ben ongelooflijk trots op dit team.”

De stille helden van SJG Weert