Diagnose darmkanker, en dan?

31 maart 2023

Na de diagnose darmkanker volgt de vraag: welke behandeling staat mij te wachten? Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Welke het meest geschikt is, hangt af van het stadium, de locatie van de tumor en eventuele uitzaaiingen, maar zeker ook van persoonlijke factoren en wensen. Zo wordt er steeds meer behandeling op maat geboden.

Er zijn bij darmkanker verschillende behandelopties. Er komen een hoop afwegingen bij kijken op zowel medisch als persoonlijk vlak. Ook zijn er verschillende combinaties van behandelmethoden mogelijk. Allereerst wordt gekeken naar het doel van de behandeling: genezing (curatieve behandeling), of vermindering van de klachten en eventueel remmen van de ziekte (palliatieve behandeling).

De meest voorkomende curatieve behandelmethoden zijn:

  • Een operatie, waarbij de tumor (en daarmee een deel van de darm) verwijderd wordt.
  • Chemotherapie (behandeling met medicatie).
  • Bestraling (radiotherapie).

Voor een palliatieve behandeling zijn opties bijvoorbeeld het aanleggen van een stoma voor een vernauwing in de darm, bestraling en chemotherapie.

Behandellocatie
De behandeling van darmkanker wordt volledig geboden in SJG Weert. Het kan zijn dat u voor een onderdeel van het behandeltraject naar een partnerziekenhuis gaat, bijvoorbeeld als het gaat om bestraling. Is er sprake van een tumor in de endeldarm (rectumcarcinoom) dan is de behandeling anders. Uw operatie vindt in dat geval plaats in Máxima MC in Veldhoven, waarbij uw eigen chirurg vanuit Weert meegaat voor de ingreep.

Samen beslissen
De meest geschikte behandelmethode komt niet alleen voort uit wat medisch gezien het beste werkt, maar minstens zoveel door wat er bij de situatie van de patiënt past. Hoe besluit je dat dan? En kan de arts niet het beste beoordelen welke behandeling er toegepast moet worden? In dit verhaal van chirurg Tanja Lettinga lees je hoe zij tot een behandelplan komt en waarom de inbreng van patiënten zelf daarin zo belangrijk is.

Zorgteam
Wordt u geconfronteerd met de diagnose darmkanker? Dan komt er veel op u af. Het zorgteam darmkanker van SJG Weert staat voor u klaar. Dit team van toegewijde en gespecialiseerde zorgverleners biedt u als patiënt de best mogelijke zorg en begeleiding. Met korte lijnen en vaste gezichten bieden zij de houvast die zo nodig is in een onzekere tijd.

Diagnose darmkanker, en dan?
Het zorgteam darmkanker staat voor u klaar na de diagnose