Conditieverbetering vóór darmoperatie verbetert behandelresultaat

29 maart 2023

Wie in goede conditie verkeert, herstelt sneller en loopt minder risico op complicaties of een hernieuwde ziekenhuisopname. Ter voorbereiding op een darmkankeroperatie in SJG Weert kunnen patiënten daarom een trainingsprogramma volgen: prehabilitatie.

In de wachttijd voor de operatie gaat u in plaats van thuis af te wachten aan de slag met uw conditie onder begeleiding van een sportsarts, fysiotherapeut en diëtist.

Het programma bestaat uit:

  • Conditie- en krachttraining, zorgvuldig afgestemd op de persoonlijke situatie en de belastbaarheid. 
  • Voedingsondersteuning
  • Mentale ondersteuning, met waar nodig begeleiding van een psycholoog
  • Een stoppen-met-roken-traject
  • Voldoende rust

Resultaten en ervaringen
Het programma loopt inmiddels een poos in SJG Weert en werpt zijn vruchten af, vertelt sportarts Marieke Brinkman: “We merken dat patiënten zich er goed bij voelen om zelf iets te kunnen doen in hun behandelproces. Na de operatie zien we dat degenen die dit programma hebben doorgelopen gemiddeld gezien minder lang in het ziekenhuis liggen, minder complicaties krijgen en een minder uitgebreid revalidatietraject hebben.”

De combinatie van intensief trainen en optimale voeding - veel eiwitten en voldoende energie - versterkt de spierkracht en conditie, waardoor u fitter en met een gezond gewicht de operatie ingaat. “Zeker bij kanker is dat heel belangrijk omdat bij deze ziekte spierweefsel en fitheid snel af kunnen nemen.”

Wetenschappelijk onderzoek
SJG Weert neemt deel aan landelijk onderzoek naar prehabilitatie. Een fysiotherapeut test aan de start van uw behandeltraject en vlak voor de operatie uw conditie en spierkracht, om zo te zien welke vooruitgang op fysieke fitheid u geboekt heeft. Die resultaten zijn niet alleen fijn voor uzelf om te weten, maar worden ook anoniem meegenomen in een landelijk onderzoek naar de effecten van het programma.

Tot nu toe wordt het prehabilitatieprogramma alleen vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Landelijk spannen ziekenhuizen zich ervoor in dat dit programma in de toekomst volledig vergoed wordt. De aanvullende onderzoeksresultaten dragen hieraan bij.

Meer informatie over prehabilitatie: https://sjgweert.nl/patienten/afdelingen-en-specialismen/oncologie/prehabilitatie

Conditieverbetering vóór darmoperatie verbetert behandelresultaat