Brabander ging voor de kortste wachttijd: een liesbreukoperatie in SJG Weert

14 juni 2022
Huib (76): ‘Op tijd fit voor mijn jaarlijkse bergexpeditie’

Alles wees erop dat Huib Crielaard (76) uit het Brabantse Andel zijn jaarlijkse klimvakantie deze zomer vanwege een liesbreuk zou moeten missen. De wachttijd voor een operatie was overal zo lang dat hij nooit op tijd hersteld zou zijn. Uiteindelijk kwam alles goed. In SJG Weert kon de Brabander binnen een week terecht.

Hij had zich er zó op verheugd, de jaarlijkse huttentocht in de eerste week van juli. Een vijfdaagse en intensieve expeditie door de bergen, samen met zijn vrienden van de ‘Berggeitengroep’. Maar een liesbreuk dreigde roet in het eten te gooien. “Ik had er nauwelijks last van, maar om de zware inspanning aan te kunnen, moest ik volgens mijn huisarts eerst geopereerd worden. En wel zo snel mogelijk zodat ik op tijd hersteld en weer topfit was.

En daar zat nou net het probleem. Huib kon nergens snel terecht. In de wijde Brabantse regio hadden ziekenhuizen hun handen vol om de uitgestelde coronazorg in te halen. De wachttijd voor een liesbreukoperatie bedroeg vaak drie tot vier maanden. Zoveel tijd had de Brabander niet.

Maar Huib liet het er niet bij zitten. Op advies van zijn huisarts nam hij contact op met de cliëntadviseur van zijn zorgverzekeraar. “Die heeft per ingreep een betrouwbaar beeld van de wachttijd in de verschillende ziekenhuizen. Zo ben ik in SJG Weert terechtgekomen, op ruim een uur rijden van mijn woonplaats Andel. Binnen een week kon ik hier terecht voor een intakegesprek. Een week later, op woensdag 18 mei werd ik geopereerd door chirurg Van Essen. Heel fijn.”

Dat Huib zo snel terecht kon in SJG Weert komt omdat het ziekenhuis veel uitgestelde zorg al eerder - tussen de laatste coronagolven door – heeft ingehaald. Daar komt nog eens bij dat liesbreukoperaties in Weert waar mogelijk in dagbehandeling worden uitgevoerd. Ook in de coronatijd gingen deze ingrepen zoveel mogelijk volgens planning door zodat de vertraging voor patiënten beperkt bleef.

Huib is zeer te spreken over de zorg en begeleiding in SJG Weert. “Professioneel, zorgvuldig en betrokken. De ontvangst was hartelijk, de uitleg duidelijk. Om 09:30 uur ’s ochtends waren mijn vrouw en ik in het ziekenhuis. Een half uur later lag ik op de OK. En aan het einde van de middag zaten we met een kopje koffie weer thuis op ons balkon. Zonder een centje pijn, door de speciale pijnstilling die de chirurg tijdens deze ingreep in de wond achterlaat. De pijnstiller die ik nog meekreeg voor de dag erna heb ik niet nodig gehad.”

Ruim een maand na zijn operatie voelt hij zich als vanouds. Topfit en klaar om met een rugzak van 15 kilo de bergen te bedwingen. “Ik kan niet wachten.”

Brabander ging voor de kortste wachttijd: een liesbreukoperatie in SJG Weert