Extra stap voor uw veiligheid
Bloedarmoede vormt een serieus en vaak nog onderschat gezondheidsrisico bij grote operaties waarbij veel bloedverlies te verwachten is. Daarom zet SJG Weert een extra stap om uw veiligheid als patiënt te waarborgen. Door bloedarmoede al vóór de ingreep op te sporen en te behandelen, verkleinen we het risico op complicaties. Zo herstelt u sneller en is er ook minder vaak een bloedtransfusie nodig.
Als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland startte SJG Weert in 2018 met Patient Blood Management (PBM), een wetenschappelijke methode waarbij alles erop is gericht om zorgvuldig en veilig om te gaan met het bloed van patiënten. De anesthesiologen, snijdend specialisten, maagdarmleverartsen, internisten en de klinisch chemicus van het lab werken bij deze missie als één team samen.
Van bloedarmoede is sprake als er te weinig hemoglobine (hb) in het bloed zit, een eiwit in de rode bloedcellen dat de organen van zuurstof voorziet. Dit kan tot allerlei klachten leiden, zoals vermoeidheid, hartkloppingen of duizeligheid. Meestal wordt bloedarmoede veroorzaakt door een ijzertekort. Dit tekort kan bijvoorbeeld ontstaan door een eenzijdig eetpatroon waarbij er te weinig ijzer wordt opgenomen. Ook chronisch bloedverlies – ongemerkt of als gevolg van de menstruatie – kan voor een ijzertekort zorgen. Daarnaast is het zo dat de aanmaak van rode bloedcellen minder soepel verloopt naarmate de leeftijd vordert.
Voorzorgsmaatregelen
Bloedarmoede is niet zo onschuldig als het misschien lijkt. Integendeel, bij grote operaties kan het zelfs voor levensbedreigende complicaties zorgen en het herstel serieus belemmeren. Alle reden dus om bloedarmoedevroegtijdig op te sporen en te behandelen. “En dat is precies wat we in SJG Weert doen”, zegt anesthesioloog Berit Pinther. Bij grote ingrepen, zoals het plaatsen van knie- en heuprotheses, het dotteren van etalagebenen of operaties aan de baarmoeder of prostaat, nemen we strenge voorzorgsmaatregelen.” Die procedure gaat als volgt. Bij het bloedonderzoek, enkele weken voor de operatie, wordt ook het ijzergehalte gemeten. Zodra de uitslag er is, krijgt de anesthesioloog hiervan automatisch een melding in het systeem. Berit licht toe: “Bij een ijzertekort schakelen we meteen de maagdarmleverarts in. Die kan in overleg met de patiënt snel een behandeling starten met een ijzerinfuus en waar nodig nog aanvullend onderzoek doen om andere oorzaken van bloedarmoede uit te sluiten. Voor dit ijzerinfuus gaat u als patiënt naar het dagcentrum. Na een paar uur zit de behandeling erop en mag u – als u zich goed voelt - weer naar huis. Alles is er dus op gericht om u met een goede hb-waarde te opereren en zo een stevige basis te bieden voor een veilig herstel.”
Halvering bloedtranfusies
Door extra zorgvuldig met het bloed om te gaan, is het aantal bloedtransfusies in SJG Weert de laatste jaren gehalveerd. Om het gebruik van donorbloed te voorkomen doen de specialisten er alles aan om het bloedverlies tijdens een operatie te beperken. Bijvoorbeeld door speciale aandacht te besteden aan de operatietechniek, lichaamstemperatuur en de bloedstolling. “Maar preventie is natuurlijk het meest effectief. Wie met bloedarmoede de operatie ingaat, staat al met 1-0 achter. We doen er alles aan om dat te voorkomen. Uw veiligheid gaat namelijk boven alles.”
Gezondheidskrant SJG Weert - oktober 2024 - nummer 2 – pagina 13