Bevolkingsonderzoek darmkanker: vroege opsporing loont

28 maart 2023

In 2014 is in Nederland het bevolkingsonderzoek darmkanker ingevoerd. Iedere inwoner van 55 tot en met 75 jaar krijgt eens in de twee jaar een oproep om een beetje ontlasting op te sturen. We weten namelijk dat de kans op darmkanker in deze levensfase het grootst is. Na onderzoek hoort u dan of er sprake is van een verhoogde kans op darmkanker en of aanvullend onderzoek raadzaam is. Maar hoe werkt dat en waarom zou u hieraan meedoen?

Darmkanker komt vaak voor. In Nederland krijgt één op de 20 mensen in zijn of haar leven te horen dat er een kwaadaardige tumor in de darmen is gevonden. Hoe eerder dit wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing en hoe minder belastend de behandeling. Maar het lastige is dat darmkanker niet altijd duidelijke klachten geeft. Ook poliepen, die soms een voorstadium van darmkanker zijn, kun je hebben zonder er iets van te merken. Om toch tijdig te ontdekken dat iemand darmkanker heeft of een voorstadium daarvan, is het bevolkingsonderzoek darmkanker ingevoerd.

Bloed
Als je de zogenaamde ontlastingstest hebt opgestuurd, gaat het naar een laboratorium. Daar wordt getest of er bloed in de ontlasting zit. Bloed in de ontlasting is een belangrijk signaal van de mogelijke aanwezigheid van een tumor of poliep in de darmen. Darmtumoren en poliepen hebben namelijk veel bloedvaatjes en bloeden gemakkelijk. Zelfs als je geen bloed in de ontlasting ziet als je naar de wc gaat, kan het toch aanwezig zijn. In het laboratorium is het dan wel te vinden. Wordt er geen bloed gevonden in de ontlasting, dan is er geen actie nodig. Over twee jaar volgt een nieuwe uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek.

Coloscopie
Als er wel bloed is gevonden, is het advies om een kijkonderzoek van de darm te doen. Dit heet een coloscopie. U krijgt bij deze uitslag automatisch een uitnodiging voor een intakegesprek voor een coloscopie met een arts of verpleegkundige in het ziekenhuis. Dit wordt centraal geregeld door het bevolkingsonderzoek: waar u dit gesprek heeft is afhankelijk van uw woonplaats en de wachttijden in de omliggende ziekenhuizen. SJG Weert is een officieel gecertificeerd BVO-ziekenhuis, waarbij wij de intakegesprekken en de kijkonderzoeken van de darm doen. Bij het kijkonderzoek wordt een flexibele camera ingebracht in de anus, waarmee het darmkanaal vanbinnen goed kan worden bekeken. Een coloscopie gebeurt met een roesje en pijnstilling, zodat u er zo min mogelijk ongemak van heeft. Is er een verdachte plek te zien? Dan kan hier materiaal van worden afgenomen met speciale instrumenten. Poliepen kunnen soms al geheel worden weggehaald. Afgenomen weefsel wordt onderzocht door een patholoog. Die bekijkt of de cellen kwaadaardig of goedaardig zijn. Uw behandelend arts zal de uitslag met u bespreken.

Behandelplan
Blijkt u helaas een kwaadaardige tumor en dus darmkanker te hebben? Dan zal uw arts aanvullend onderzoek doen en, samen met u, een behandelplan opstellen. Als BVO-ziekenhuis bieden wij de behandeling na de diagnose darmkanker. Heeft u het intakegesprek en de coloscopie in een ander ziekenhuis gehad, maar wilt u graag in SJG Weert worden behandeld? Dat is mogelijk!

Lees meer over het bevolkingsonderzoek darmkanker: https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/darmkanker/

Bevolkingsonderzoek darmkanker: vroege opsporing loont
Bron: bevolkingsonderzoek Nederland