6 feiten en fabels over gewrichtsslijtage

28 januari 2021

Artrose, ook wel gewrichtsslijtage genoemd, komt veel voor in met name de heupen en knieën. Maar hoe ontstaat het en wat is eraan te doen? We legden zes stellingen voor bij onze orthopedisch chirurg Joost den Teuling.

1. Artrose komt alleen voor bij ouderen
“Dit is onjuist: artrose komt voor op elke leeftijd. Wel is er een steeds grotere kans, naarmate mensen ouder worden.”

2. Een beetje gewichtsverlies maakt al verschil
“Klopt! Eén kilo overgewicht verhoogt de druk op de knieën tot wel drie kilo. Dus zelfs een paar kilo afvallen helpt om de klachten te verminderen.”

3. Artrose is niet behandelbaar
“Het klopt dat artrose niet te genezen is, maar behandeling is zeker mogelijk. Pijn kan verminderen met medicatie en beweging. En met fysiotherapie kan stijfheid in de gewrichten tegengegaan worden en spieren sterker gemaakt worden. Als er sprake is van langdurige of ernstige pijn kan het gewricht operatief vervangen worden door een prothese ofwel kunstgewricht.”

4. Artrose is erfelijk overdraagbaar
“Dit klopt deels. Iedereen kan artrose krijgen, dat is niet afhankelijk van erfelijkheid. De snelheid waarmee de slijtage zich ontwikkelt is echter wel erfelijk overdraagbaar.”

5. Door een ongeluk of ernstige sportblessure ontstaat artrose eerder
“Dit is juist: door een ongeluk of blessure kan schade ontstaan aan het kraakbeen in het gewricht. Maar ook als er bijvoorbeeld geopereerd wordt aan een kapotte meniscus of een gescheurde kruisband leidt dat tot toename van de slijtage op de lange termijn.”

6. Beweging verergert de klachten
“In tegendeel: bewegen is juist noodzakelijk om de gewrichten soepel te houden en de spieren sterker te maken. Daarmee kunnen de klachten juist verminderd worden. Zwaar lichamelijk werk of andere belastende activiteiten vergroten de kans op artrose wel door de extra belasting.”

Gezondheidskrant SJG Weert • nummer 3 • december 2020 • pag. 11

6 feiten en fabels over gewrichtsslijtage