Rookvrij ziekenhuis

Vanaf 31 mei 2020 is SJG Weert geheel rookvrij. Een algeheel rookverbod is van toepassing op het ziekenhuisterrein. Reden voor dit algehele rookverbod is dat we als ziekenhuis een gezonde omgeving willen bieden voor onze medewerkers, patiënten en bezoekers. Zo wil SJG Weert een steentje bijdragen aan een rookvrije generatie.

Wat houdt dit rookverbod precies in?
Er was al een rookverbod van toepassing op roken binnen het ziekenhuis, maar vanaf 31 mei 2020 mag er ook buiten op het ziekenhuisterrein niet meer gerookt worden. Het betreft alle vormen van roken, van zowel sigaretten en sigaren als pijptabak en e-sigaretten. Ook mogen onze medewerkers niet roken in hun werkkleding, zodat wordt voorkomen dat zij via hun kleding rook(lucht) overdragen.

Vraag en Antwoord

In principe geldt het rookverbod voor iedereen. In enkele gevallen, zoals bij terminale patiënten, kan een uitzondering worden gemaakt. Dit gaat altijd in overleg met de behandelend specialist of de verpleegafdeling.

Buiten het ziekenhuisterrein. Wij wijzen hier geen specifieke plaats voor aan, omdat we het niet-roken willen stimuleren.

We vragen iedereen om niet meer te roken op het ziekenhuistterein en maken dit o.a. duidelijk met de rookvrije-zone borden. In principe handhaven we met z'n allen: zowel medewerkers en vrijwilligers, maar ook patiënten en bezoekers kunnen dit doen. Iedereen die ziet dat er op het terrein toch wordt gerookt, kan de betreffende persoon vriendelijk aanspreken en wijzen op het rookbeleid. Mocht er een vervelende situatie ontstaan, dan kan de Beveiliging er bij worden geroepen.

Uw huisarts kan u doorverwijzen naar de meest geschikte zorgverlener. De meeste zorgverzekeraars vergoeden vanuit de basisverzekering één keer per jaar stop-met-roken begeleiding. Aan de rechterkant van deze pagina vindt u een aantal tips die u mogelijk kunnen helpen om te stoppen.

Wilt u stoppen met roken?

Mocht u roken en graag willen stoppen? De meeste zorgverzekeraars vergoeden vanuit de basisverzekering één keer per jaar stop-met-roken begeleiding. Onderstaande tips kunnen u mogelijk verder helpen:

  • Organisatie Sinefuma: zij bieden onder andere telefonische coaching en persoonlijke begeleiding.
  • Website 'Ik stop nu': op deze website vind je veel tips en hierop staat aangegeven welke stop-met-roken begeleiding bij u in de buurt wordt aangeboden.
  • Stoplijn: voor telefonische coaching via 0800 – 1995 op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur.
  • Zoek steun bij (gestopte) familie en vrienden om u heen.

 rookvrij.jpg

.