Pijnbehandeling met een lidocaïne infuus
Poli preoperatieve screening
U wordt binnenkort geopereerd. Op de poli preoperatieve screening heeft de anesthesioloog of anesthesiemedewerker met u gesproken over pijnbehandeling met een lidocaïne infuus.
In deze folder leest u meer over het gebruik van lidocaïne per infuus.
Wat is lidocaïne?
Lidocaïne is een medicijn dat cardiologen gebruiken tegen hartritmestoornissen. Lidocaïne wordt ook al lange tijd gebruikt om een plaatselijke verdoving te geven.
Lidocaïne via infuus
Het toedienen van lidocaïne via een infuus zorgt na bepaalde operaties voor minder pijn. Vooral in rust en bij hoesten. Ook is minder morfine nodig tegen de pijn na de operatie.
Andere voordelen zijn:
- Minder misselijkheid en braken na de operatie.
- De werking van de darmen na de operatie is minder vertraagd. Daardoor minder kans op verstopping of op het stil vallen van de darmwerking (ileus).
- Kortere opname in het ziekenhuis.
Op de preoperatieve screening is met u gesproken over het toedienen van lidocaïne per infuus bij uw operatie.
In Nederland en in andere landen is een lidocaïne infuus voor de behandeling van pijn bij bepaalde operaties heel gebruikelijk.
Uit onderzoeken blijkt dat er geen belangrijke complicaties of bijwerkingen tijdens de behandeling met een lidocaïne infuus voorkomen. Eventuele bijwerkingen kunnen zijn:
- sufheid;
- tinteling in de ledematen (paresthesie);
- duizeligheid;
- slaperigheid;
- allergische reacties.
Daarom ligt u tijdens de behandeling met lidocaïne continue aan de bewakingsmonitor om veranderingen in uw ademhaling, bloeddruk en hartritme zo snel mogelijk op te merken.
Niet geregistreerd
Lidocaïne is wel geregistreerd maar nog niet voor gebruik per infuus voor pijnstilling. Deze toepassing is wel goed onderzocht en opgenomen in internationale richtlijnen.
Als een geregistreerd medicijn voor een andere reden gegeven wordt als waarvoor het eerst bedoeld was dan zijn hiervoor speciale regels.
- U moet goed geïnformeerd worden over het nut en de risico’s van het medicijn.
- U kunt kiezen om wel of geen toestemming te geven voor het gebruik. Dit valt onder het zogenaamde “off label use”.
Uw toestemming
Bij uw gesprek op de preoperatieve screening vraagt men uw toestemming om rond uw operatie lidocaïne per infuus te gebruiken.
Als u niet wilt dat lidocaïne per infuus bij u gebruikt wordt moet u dat voor de operatie zeggen. U krijgt dan zo nodig andere pijnstilling.
De toediening
Wanneer u toestemming geeft voor toediening van lidocaïne, krijgt u op het operatiecomplex de lidocaïne vanaf de start van de verdoving tot en met uw verblijf op de uitslaapkamer. Ongeveer 30 minuten voordat u weer naar de verpleegafdeling overgeplaatst wordt, stopt de toediening.
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de pijnpoli.
Pijnpoli:
Maandag t/m vrijdag:
08:00 – 12:00 uur
13:00 – 17:00 uur
0495 – 57 29 60