PDF
Stel PDF samen

Beklemde zenuw in de pols

Carpaal tunnel syndroom

Instructies na operatie

Chirurgie
Orthopedie
Plastische chirurgie

U bent geopereerd aan een beklemde zenuw in de pols. In de folder 'Beklemde zenuw pols' heeft u uitleg gekregen over de aandoening en de operatie. Deze folder geeft u nadere informatie over de eerste periode na de ingreep.

Wat wordt bij de operatie gedaan?

Er is bij u een operatie aan de hand verricht, omdat een zenuw (A) in de handpalm bekneld zit onder een dwars verlopende band (B).

Beklemde-zenuw-pols-instructies.jpg

Bij de operatie is door een klein wondje in de handpalm deze band doorgesneden (C). Hierdoor is weer voldoende ruimte ontstaan voor de zenuw.

Wanneer zijn de klachten over?

Vaak zijn uw oorspronkelijke klachten al enkele dagen na de operatie weg. Afhankelijk van de ernst van de beknelling kan het echter ook enkele maanden duren voor de klachten helemaal zijn verdwenen. Als u in het begin nog steeds klachten heeft, betekent dat dus niet dat de operatie mislukt is. Het kan ongeveer 3 maanden duren voordat de kracht in de hand weer volledig is hersteld. Ook blijft het litteken in de hand vaak nog zo’n 3 maanden wat gevoelig en dik. Als de ingreep onder plaatselijke verdoving heeft plaatsgevonden kan het gevoel in de hand en vingers nog enkele uren afwezig blijven.

Hoe kunt u klachten na de operatie beperken?

Het is héél belangrijk, dat u zich aan de onderstaande instructies houdt. Op die manier kunt u de klachten na de operatie beperken.

De eerste 2 dagen na de operatie:

  • Regelmatig oefenen is noodzakelijk! Fysiotherapie is niet nodig.
  • Strek en buig de elleboog 5 x volledig om verstijving te voorkomen.
  • Maak hierna zo veel mogelijk een vuist door in het verband te knijpen. Houdt dit 10 tellen vast en laat dan weer los.
  • Vervolgens strekt u de vingers volledig en houdt  dit weer 10 tellen vol. Herhaal deze oefeningen weer 5 x. Het is belangrijk, dat u na het oefenen rust neemt met de arm in de mitella.

Hoe kunt u het beste slapen?
Leg ’s nachts de arm hoog op een extra kussen. Wij raden u aan de eerste dagen een half uur voor het naar bed gaan een pijnstiller te nemen.

Wat mag u wel en wat niet?

  • Rij de eerste week zelf geen auto. Nadat de hechtingen zijn verwijderd mag u weer een auto besturen.
  • Zorg ervoor dat het verband en de hand niet nat of erg vuil worden. Dit geeft kans op wondinfecties.
  • In de eerste week mag u niet tillen en de hand niet belasten. U mag de hand wel gebruiken voor lichte werkzaamheden, zoals schrijven, eten en een kopje koffie drinken.
  • De tweede dag na de operatie mag u het verband verwijderen Plak een pleister op het wondje. Douchen mag. Vervang een natte pleister altijd door een droge.

Pijn
Bij pijn kunt u het beste paracetamol (500 mg) nemen. Neem de eerste keer 2 tabletten. Daarna kunt u, afhankelijk van de pijn, maximaal 6 tabletten per 24 uur innemen. Paracetamol kunt u zonder recept bij de drogist of apotheker kopen.

De nacontrole

U krijgt een afspraak voor controle en verwijderen van de hechtingen op de polikliniek (ongeveer 10 dagen na de operatie).

Heeft u nog vragen?

Uw huisarts kan u meestal voldoende adviseren. Voor dringende vragen kunt u bellen naar de poli waar u onder behandeling bent.

Maandag t/m vrijdag:
08:30 – 16:30 uur     

Poli chirurgie
0495 - 57 22 70 

Poli orthopedie
0495 - 57 21 60

Poli plastische chirurgie
0495 - 57 26 00

Buiten kantooruren kunt u voor dringende vragen terecht bij de afdeling spoedeisende hulp:
0495 - 57 26 10