PDF
Stel PDF samen

Beklemde zenuw in de pols

Carpaal tunnel syndroom

Chirurgie
Orthopedie
Plastische chirurgie

U wordt binnenkort behandeld aan een beklemde zenuw in de pols (carpaal tunnel syndroom, of CTS) Deze folder kan u helpen zich goed op deze operatie voor te bereiden.

In de pols loopt een zenuw, de Nervus Medianus, door een tunneltje. De 'bodem' van de tunnel bestaat uit de handwortelbeentjes. Het 'dak' bestaat uit een dwarse polsband. Bij het carpaal tunnel syndroom raakt de zenuw in deze tunnel beklemd.

Oorzaak CTS

Het CTS ontstaat doordat het bindweefsel in de tunnel gaat zwellen. Hierdoor ontstaat druk op de zenuw.

Er zijn vele oorzaken, maar meestal kunt u hier zelf niets aan doen. Vooral tijdens de zwangerschap of de overgang kunnen klachten ontstaan.

Klachten

De aandoening kan zowel aan één als aan beide handen voorkomen. De klachten kunnen erg verschillend zijn. Meestal zijn de klachten 's nachts het hevigst.

Veel voorkomende klachten zijn:

  • Een tintelend en pijnlijk gevoel in de hand of de vingers.
  • Een uitstralende pijn naar de onderarm, de elleboog of de schouder.
  • Een doof gevoel in de handpalm of de vingers.
  • Krachtverlies, waardoor u dingen zomaar laat vallen.
  • Het gevoel alsof de hand opgezwollen of koud is.

Diagnose

Op grond van beschrijving van de klachten wordt de diagnose vaak al vermoed. Bij het lichamelijk onderzoek worden testjes uitgevoerd, waardoor extra druk op de zenuw ontstaat.

Hierdoor kunnen de klachten tijdelijk toenemen. Soms wordt de zenuw 'doorgemeten' om de zenuwbeklemming te kunnen vaststellen. Dit gebeurt met een spier-zenuwonderzoek of EMG (Electro-Myo-Grafie).

Behandelingsmogelijkheden

Het CTS geneest soms vanzelf door middel van rust of een rustspalk voor enkele weken. Als de beknelling gering is, kan een injectie helpen. Bij blijvende of langdurige klachten kan een operatie nodig zijn.

Voorbereiding

  • Op de dag van de ingreep mag u geen auto besturen. Laat u door iemand brengen en halen!
  • Het dragen van ringen is op de dag van de ingreep is niet toegestaan.
  • Gebruik geen handcrème.
  • Draag een trui, blouse of shirt met een wijde mouw i.v.m. verband na de ingreep.

De operatie

Deze kleine ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving. De ingreep zelf duurt ongeveer 15 minuten. Via een klein sneetje in de handpalm wordt de dwarse polsband doorgesneden. Hierdoor krijgt de zenuw weer meer ruimte.

Na de operatie

Het is belangrijk dat u uw hand de eerste dagen na de ingreep ontziet. Meestal valt de pijn na de operatie mee. Bij pijn kunt u bij voorkeur paracetamol nemen. Paracetamol kunt u zonder recept bij drogist of apotheek kopen.

Na de operatie geeft de arts u uitleg over wat u wel en niet mag doen. Deze informatie krijgt u ook schriftelijk mee naar huis ('Beklemde zenuw pols, instructies')

Mogelijke complicaties

Complicaties komen bij deze operatie zelden voor. Bloedingen en soms een wondinfectie kunnen optreden. Beschadiging van de zenuw is zeer zeldzaam.

Het herstel

De oorspronkelijke klachten zijn meestal binnen enkele dagen verdwenen, maar kunnen soms nog weken duren. Het litteken in de pols kan nog enkele maanden gevoelig blijven. Ook het herstel van de kracht in de duim kan langere tijd duren.

De nacontrole

Er wordt een afspraak voor controle op de polikliniek gemaakt. De hechtingen worden na 7 - 10  dagen verwijderd.

Meer informatie

Ondergaat u binnenkort een operatie vanwege het carpaal tunnelsyndroom? Bekijk dan voor meer informatie ook de chirurgische bijsluiter van NVPC over de ingreep.

Belangrijk

Op de dag van de ingreep mag u geen auto besturen. Laat u door iemand brengen en halen!

Heeft u nog vragen?

Uw huisarts kan u meestal voldoende adviseren. Voor dringende vragen kunt u bellen naar de poli waar u onder behandeling bent.

Maandag t/m vrijdag:
08:30 – 16:30 uur     

Poli chirurgie
0495 - 57 22 70 

Poli orthopedie
0495 - 57 21 60

Poli plastische chirurgie
0495 - 57 26 00

Buiten kantooruren kunt u voor dringende vragen terecht bij de afdeling spoedeisende hulp:
0495 - 57 26 10