PDF
Stel PDF samen

Morbus Quervain

Irritatie van de peesscheden van de duim

Chirurgie

Orthopedie

Plastische Chirurgie

Bij u is een peesschede-irritatie van de pezen van de duim (Morbus Quervain) vastgesteld. Deze folder geeft u informatie over de aandoening en de behandelings­mogelijkheden.

Wat is een Morbus Quervain?

Om de duim en pols te bewegen zijn pezen nodig. De pezen (1) glijden door een huls ('peesschede') (2). Door een irritatiereactie kan de pees plaatselijk dikker worden of de peesschede wat nauwer. De pees kan dan moeilijker door de peesschede glijden. Bij de ziekte van Quervain (Morbus Quervain) bestaat er een irritatie van de peesscheden van de duim. Het is een onschuldige maar hinderlijke aandoening.

morbusquervain.jpg

Oorzaak

De oorzaak is meestal tijdelijke of chronische overbelasting. In sommige gevallen is een ongeval de oorzaak.

Klachten

De meest voorkomende klachten zijn pijn bij het buigen en strekken van de duim, vooral bij het grijpen en wringen, en zwelling over de duimzijde van de pols.

Onderzoek en diagnose

Op grond van uw klachten wordt de diagnose vaak al vermoed. Alleen lichamelijk onderzoek is voldoende voor de diagnose. Een röntgenfoto of 'scan' is niet nodig.

Behandelingsmogelijkheden

Bij kortdurend bestaande klachten zijn pijnstillers, een steunend verband en rust meestal voldoende om de aandoening te genezen. Bij langer durende klachten kan een rustgips worden voorgeschreven. Soms kan dit worden gecombineerd met corticosteroïd injectie(s) in de peesschede(n). Bij blijvende klachten of blokkering kan een operatie zinvol zijn.

Weer aan het werk

Als u een betaalde baan heeft bespreekt u met uw bedrijfsarts wanneer u weer aan het werk kunt. Uw specialist kan en mag hierover geen uitspraken doen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Uw huisarts kan u meestal voldoende informeren. Voor dringende vragen kunt u op werkdagen bellen met de poli waar u onder behandeling bent.

Poli orthopedie, van 08:30 – 17:00 uur
0495 - 57 21 60

Poli chirurgie, van 08:30 – 16:30 uur
0495 - 57 22 70

Poli plastische chirurgie, van 08:00 – 17:00 uur  
0495 - 57 26 00

Poli reumatologie, van 08:00 – 17:00 uur
0495 - 57 24 90