Inkijkoperatie van de elleboog

Orthopedie

U krijgt binnenkort een inkijkoperatie van de elleboog, een zogenaamde arthroscopie van de elleboog. Deze folder kan helpen u op deze ingreep voor te bereiden.

Waarom een arthroscopie?

De bedoeling van de arthroscopie is om de diagnose beter te kunnen stellen. Het probleem van uw elleboog kan als het mogelijk is meteen behandeld worden. Uw arts heeft u uitgelegd, waarom  u deze operatie krijgt.

De voorbereiding

Na het bezoek aan de orthopeed gaat u naar het Planbureau om u in te schrijven voor de operatie. U krijgt een afspraak voor het bezoek aan de poli Preoperatieve Screening

U moet de dag van de operatie nuchter (niet eten) zijn. U krijgt van het Planbureau te horen vanaf hoe laat u niet meer mag eten of drinken. Ook hoort u het tijdstip waarop u zich op de dag van de ingreep moet melden.

U kunt thuis alvast een paar schone handdoeken klaarleggen die u na de operatie onder uw arm kunt leggen. De wondjes kunnen namelijk nog wat nalekken. 

Op de dag van de ingreep mag u geen auto besturen. Laat u door iemand brengen en ophalen.

De operatie

Deze operatie kan alleen onder algehele anesthesie (narcose) plaatsvinden en wordt door de anesthesioloog gegeven. Plaatselijke verdoving is niet mogelijk.

Om vergissingen te voorkomen, wordt op de arm die geopereerd wordt een pijl gezet.

Tijdens de ingreep worden aan de binnen- en buitenzijde van de elleboog één of meerdere sneetjes gemaakt. Via één sneetje wordt een dun kijkertje met een videocamera (4½ mm) ingebracht. Het gewricht wordt onder andere schoongespoeld met een zoutwateroplossing. De sneetjes in de elleboog worden aan het einde van de operatie gehecht.

Na de operatie

Het is belangrijk, dat u uw arm de eerste dagen na de ingreep ontziet. Hiervoor krijgt u een draagdoek (mitella) om de arm te ondersteunen. De elleboog is ingepakt in een dik verband.

Na de operatie krijgt u van de arts uitleg over wat u wel en niet mag doen. Deze informatie krijgt u ook schriftelijk mee naar huis.

Mogelijke complicaties

Complicaties komen bij deze operatie zelden voor. Toch kan het voor komen dat bloedingen en soms een wondinfectie kunnen optreden. In zeer zeldzame gevallen treedt zenuwbeschadiging op, waardoor u de hand niet meer goed kunt bewegen of een doof gevoel ontstaat in de huid van de onderarm.

Naar huis

U mag naar huis als u goed wakker bent. Meestal valt de pijn na de operatie mee. U kunt, als u toch pijn krijgt Paracetamol nemen. Paracetamol kunt u zonder recept bij drogist of apotheek kopen. Haal deze alvast in huis

Weer thuis

Om zwelling te voorkomen is het belangrijk dat u na de ingreep uw arm hoger laat rusten. Zorg daarom voor een extra kussen in bed of op de bank.

Als u zich goed voelt kunt u rustig in en rond het huis bewegen. De wondjes kunnen nog wat nalekken. De eerste 3-5 dagen is dit heel normaal. Leg daarom altijd een schone droge handdoek onder uw arm. Leg uw arm altijd hoger dan uw hart om zwelling te voorkomen.

Blijf de eerste 2 dagen thuis. Het is belangrijk, dat u zich houdt aan de voorschriften uit de instructiefolder: 'Elleboog, instructies na inkijk'. Ook regelmatig de voorgeschreven oefeningen doen is belangrijk. U mag de eerste week niet autorijden!)

Fysiotherapie

Maak voor de operatie alvast afspraken met uw fysiotherapeut. Hij krijgt na de operatie instructies (verwijzing) van de orthopeed als bekend is wat er aan de hand is.

Het herstel

Het herstel is afhankelijk van de reden van de ingreep en de bevindingen.

De nacontrole

Na ongeveer 10 dagen heeft u een controle­ afspraak op de poli. De hechtingen worden dan verwijderd. De specialist zal dan met u bespreken waaruit de verdere behandeling bestaat en/of fysiotherapie nodig is.

Weer aan het werk

Als u een betaalde baan heeft bespreekt u met uw bedrijfsarts wanneer u weer aan het werk kunt. Uw orthopeed kan en mag hierover geen uitspraken doen.

PDF
Stel PDF samen

Belangrijk

Voorbereiding
Het is noodzakelijk, dat u de dag van de operatie nuchter bent. U krijgt van het Planbureau te horen vanaf hoe laat u niet meer mag eten of drinken evenals het tijdstip waarop u zich op de dag van de ingreep moet melden.

U kunt thuis alvast een paar schone handdoeken klaarleggen die u na de operatie onder uw arm kunt leggen. De wond kan namelijk nog wat nalekken.

Op de dag van de ingreep mag u geen auto besturen. Laat u door iemand brengen en ophalen.

Heeft u nog vragen?

Heeft  u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli Orthopedie. Op werkdagen bereikbaar van 08:30 – 17:00 uur. Buiten kantooruren kunt u voor vragen terecht bij de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH).

Poli Orthopedie:
0495 - 57 21 60

Afdeling Spoedeisende Hulp:
0495 - 57 26 10