Schokgolf therapie

Shockwave behandeling

Fysiotherapie

 

Wat is een shockwave behandeling?

Shockwave, ook wel Extracorporeal Shock Wave Therapy (ESWT) genoemd, is een behandelmethode die gebruik maakt van hoge energie geluidsgolven. De methode lijkt op de techniek van de 'niersteenvergruizer'.

Het shockwave apparaat in het ziekenhuis beschikt over een gecentreerde (focus) geluidsgolf waarmee de dieptewerking tot maximaal 3 centimeter is gegarandeerd. Daarom krijgt u voor de behandeling een verdovende injectie.

Voor welke aandoeningen is shockwave geschikt?

Shockwave behandeling kan helpen bij bepaalde aandoeningen ter hoogte van het bot, een bepaald gewricht en/of spieren. De kalkafzetting in de aangetaste weefsels, vaak verantwoordelijk voor chronische pijn, wordt verminderd. Door de schokgolven wordt het genezingsproces versneld. Ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloeddoorstroming van het weefsel. Ziek weefsel herstelt zich en kan genezen.

Shockwave wordt u aangeraden als andere behandelingen zoals injecties, medicatie of fysiotherapie niet voldoende helpen bij chronische aandoeningen zoals:

  • Kalkafzetting in de schouder.
  • Peesontsteking ter hoogte van de schouder met of zonder verkalking.
  • Tennis- of golfelleboog.
  • Hielspoor
  • Aandoening/klachten van de achillespees.
  • Ontsteking van de kniepees.
  • Slijmbeursontsteking te hoogte van de heup.

Verwijzing

Voor deze behandeling heeft u een verwijzing nodig via uw huisarts. Met deze verwijzing kunt u een afspraak maken op de poli orthopedie. Uw behandelend orthopeed kijkt of de shockwave behandeling voor u zinvol is. Hij verwijst u dan naar het planbureau voor het maken van de afspraken op de poli orthopedie, afdeling fysiotherapie en dagcentrum.

Welke resultaten kunt u verwachten?

Vaak geeft één enkele behandeling al resultaat. Sommige mensen ervaren onmiddellijke pijnverlichting na de behandeling, hoewel het ook weken kan duren voordat de pijn afneemt. Bij controle bij de orthopeed wordt u gevraagd of de pijnklachten verminderd zijn. Bij onvoldoende resultaat kan een 2e behandeling overwogen worden.

Hoe verloopt de behandeling?

U meldt zich, volgens afspraak, bij de poli orthopedie. Omdat de behandeling ongemak of pijn kan veroorzaken geeft de arts een plaatselijke verdovingsinjectie op de te behandelen plek. Hierna meldt u zich op de afdeling fysiotherapie (route G2). Een hiervoor opgeleide fysiotherapeut past de behandeling toe. Tijdens de behandeling ligt u op de behandeltafel waarbij het te behandelen gebied ontbloot is.

Schokgolftherapie.jpg

Op de huid wordt een gelei aangebracht die zorgt voor een betere geleiding van de schokgolven. Daarna worden de schokgolven toegediend. Gedurende de behandeling wordt de shockwave-therapie kop geplaatst op de huid. U hoort en voelt de schokgolven als deze worden toegediend. De schokgolven kunnen ondanks de verdoving toch gevoelig tot pijnlijk zijn. De behandeling duurt ongeveer 5 - 10 minuten.

Na de behandeling

U krijgt van de fysiotherapeut adviezen voor thuis. Doe het de dag van behandeling rustig aan. Het behandelde lichaamsdeel zal beurs aanvoelen.

Na de behandeling blijft u een kwartiertje ter observatie en controle in de wachtkamer van de afdeling fysiotherapie. Na een kopje koffie of thee mag u, in overleg met de fysiotherapie assistente, weer naar huis.

Mogelijke bijwerkingen of complicaties

De behandeling geeft weinig bijwerkingen of complicaties. Soms is er na behandeling roodheid, kneuzing, tintelingen en/of gevoelloosheid op de behandelde plek. Kort na de behandeling kan de pijn toenemen. Deze klachten moeten binnen enkele dagen verminderen.

Medicatie

Heeft u na de behandeling pijnklachten (bij warmte/zwelling), dan kunt u de plek koelen door een ijspakking toe te passen. Doe dit enkele malen per dag gedurende 10 minuten. Koel nooit direct op de huid maar leg er een doek tussen om bevriezing van de huid te voorkomen.

Ook kunt u tegen de pijn paracetamol gebruiken. De dosering voor een gezonde volwassene is maximaal 4x per dag 500 - 1000 mg.

Worden de pijnklachten erger dan mag u telefonisch contact opnemen met de poli orthopedie. Zij zullen u dan mogelijk adviseren om 1 x per dag het middel meloxicam (Movicox) te gaan nemen. U krijgt dan een recept om deze op te halen bij de apotheek.

Meloxicam werkt ontstekingsremmend en kan na deze behandeling de natuurlijke genezende reactie van het lichaam afremmen. Gebruik dit middel dus de eerste dagen niet indien u het niet echt nodig heeft.

Kosten en vergoeding shockwave therapie 

De shockwave behandeling wordt gerekend als een reguliere fysiotherapiesessie. Als u een aanvullende verzekering voor fysiotherapie heeft zal de behandeling vergoed worden, anders is de behandeling voor eigen rekening. Mocht u hier vragen over hebben dan raden wij u aan contact op te nemen met uw eigen zorgverzekeraar.

PDF
Stel PDF samen

Belangrijk

Het is niet verstandig om direct na de behandeling zelf te fietsen of auto te gaan rijden.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over de ingreep, dan kunt u contact opnemen met de poli orthopedie of de afdeling fysiotherapie.

Poli orthopedie, bereikbaar op werkdagen van 08:30 - 17:00 uur:
0495 - 57 21 60

Afdeling fysiotherapie, bereikbaar op werkdagen van 08:00 - 12:00 uur:
0495 - 57 26 15