PDF
Stel PDF samen

AMBZ-zuidoost-logo_DEF-01.jpg 

Stereotactische biopsie

Stereotactie / stereotactische punctie

Medische beeldvorming

Mammapoli

Er is bij u een afwijking in de borst vastgesteld. De arts heeft in overleg met u besloten een stereotactische biopsie te laten doen.

Wat is een stereotactische biopsie?

Bij een stereotactische biopsie haalt de radioloog, onder plaatselijke verdoving, met een holle naald enkele stukjes weefsel uit de borst. Dit noemen we een biopsie. Deze stukjes weefsel worden onderzocht door de patholoog.

Wanneer de afwijking in uw borst met behulp van echografie niet zichtbaar is, dan wordt dit onder röntgengeleiding gedaan. Deze methode heet stereotactie.

Voorbereiding

Wanneer u bloedverdunnende middelen gebruikt, vertel dit dan aan de verpleegkundige op de mammapoli. Het kan zijn dat u hier tijdelijk mee moet stoppen. Stop nooit op eigen initiatief. Zorg voor een coldpack om uw borst achteraf te kunnen koelen als er een bloeduitstorting ontstaat.

Wij raden u aan om ongeveer een uur voor het onderzoek 2 paracetamol in te nemen om eventuele pijnklachten tijdens het onderzoek iets te verminderen.

Trek een goed passende (sport) beha aan voor extra steun na de behandeling.

Het onderzoek

Dag van het onderzoek
U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de afdeling medische beeldvorming.

Voor het onderzoek
De laborant roept u binnen als u aan de beurt bent en vraagt u uw bovenkleding uit te trekken. De radioloog doet het onderzoek, geassisteerd door 1 of 2 laboranten.

Het onderzoek
U komt op uw buik op een speciale tafel te liggen. Uw borst hangt in een uitsparing van de tafel. Onder de tafel wordt uw borst tussen 2 perspex plaatjes samengedrukt. In één van de plaatjes zit een opening waardoor de biopten worden genomen.

Het is belangrijk om zo stil mogelijk te blijven liggen zodat uw borst tijdens het onderzoek niet verplaatst.

Vervolgens worden er röntgenfoto's gemaakt om de plaats van de afwijking te bepalen. Daarna verdooft de radioloog deze plaats en haalt met een holle naald enkele stukjes weefsel uit de borst. Van deze weefselstukjes worden röntgenfoto's gemaakt. Daarna gaan deze stukjes naar het laboratorium van de patholoog. Bij het weghalen van de weefselstukjes wordt op die plaats een markering achtergelaten, zodat de plaats waar de weefselstukjes zijn weggenomen later terug te vinden is.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur.

Na het onderzoek
Er wordt een pleister geplakt op de plek waar de naald is binnengegaan. Soms krijgt u een onderhuidse nabloeding. Dit ziet eruit als een blauwe plek die vanzelf wegtrekt. Het helpt om deze te koelen met een coldpack.

Pijn

De borst kan wat gevoelig zijn als de verdoving is uitgewerkt. Bij pijn mag u 2 paracetamol van 500 mg gebruiken.

U mag deze maximaal 4 x daags innemen. Neem geen ibuprofen, deze hebben een bloedverdunnende werking waardoor er een nabloeding zou kunnen optreden.

De uitslag

Voor de uitslag van het onderzoek komt u na ongeveer 1 week terug op de mammapoli. De afspraak hiervoor krijgt u van de verpleegkundige.

Belangrijk

Neem contact op met de mammapoli bij:

  • roodheid;
  • zwelling van de borst;
  • koorts

Blijft het wondje flink nabloeden, probeer het dan zelf ongeveer 20 minuten dicht te drukken. Helpt dat niet neem dan ook contact op met de mammapoli.
0495 - 57 22 70

Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp:
0495 - 57 26 10

Route:

-SE

Heeft u nog vragen?

Bij vragen of problemen kunt u contact opnemen.
0495 - 57 20 80
Maandag t/m vrijdag:
08:30 – 16:30 uur
alexandermonrozuidoost@sjgweert.nl

Voor vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met de afdeling medische beeldvorming:
0495 - 57 21 40

Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp (SEH)
0495 - 57 26 10