Zonder hormonen verlost van hevige menstruaties

27 september 2018

Een op de vijf vrouwen heeft last van hevig bloedverlies tijdens de menstruatie. De klachten kunnen het dagelijks leven ernstig belemmeren. Wanneer een traditionele hormoonbehandeling (de pil of Mirenaspiraal) geen oplossing biedt of niet gewenst is, bieden de gynaecologen van SJG Weert een uitstekend alternatief. NovaSure: een eenmalige behandeling die hooguit een paar minuten duurt. Zonder noemenswaardige bijwerkingen en met een langdurig resultaat.

Bij de NovaSure-methode schuift de gynaecoloog via een buisje een soort matje van gaas in de baarmoedermond. Eenmaal binnen vouwt het matje zich open en wordt de baarmoederwand door middel van radiofrequente energie maximaal twee minuten verhit. Hierdoor wordt het baarmoederslijmvlies dat de hevige menstruatiebloedingen veroorzaakt, afgebroken en nemen de klachten af. Vrouwen krijgen een normale menstruatie of gaan helemaal niet meer menstrueren.

“Met een roesje tijdens de ingreep en speciale medicatie vóór en ná de behandeling verlichten we de pijn. De patiënt meldt zich op de poliklinische OK en kan een paar uur later weer naar huis. Veruit de meeste vrouwen zijn binnen een paar dagen weer volledig hersteld. Na zes weken nemen we telefonisch contact op om te vragen of alles naar tevredenheid is verlopen”, vertelt gynaecoloog Lilian van Es.

Positieve ervaringen
De ervaringen van vrouwen die voor deze eenmalige behandeling kozen, zijn bijzonder positief. Dankzij Nova- Sure wordt de maandelijkse cyclus niet langer een zorgenkindje. Naarmate de leeftijd vordert en de kinderwens is vervuld, krijgen steeds meer vrouwen te maken met hevige menstruatieproblemen. Vaak met allerlei lichamelijke klachten en sociale en emotionele belemmeringen tot gevolg. Lilian van Es: “Denk aan buikpijn, hoofdpijn, bloedarmoede en vermoeidheid. Daarnaast leidt veel bloedverlies vaak tot gevoelens van schaamte. Vrouwen raken gedeprimeerd, durven de deur niet meer uit en gaan hun leven rondom hun menstruatie plannen.”

De meeste vrouwen met hevige menstruaties nemen via de huisarts hun toevlucht tot een behandeling met hormonen: de pil of een spiraaltje. Dit blijkt echter lang niet altijd het gewenste effect te hebben en is ook geen blijvende oplossing. De klachten houden vaak aan of keren na verloop van tijd weer terug. Daarbij leidt hormoongebruik geregeld tot ongewenste bijwerkingen, zoals door- braakbloedingen, hoofdpijn, gewichtstoename of stemmingsproblemen. Voor veel vrouwen een reden om bewust af te zien van een hormoonbehandeling. Sommigen kiezen voor een rigoureuze oplossing en laten hun baarmoeder verwijderen. Het overgrote deel neemt de klachten noodgedwongen maar voor lief.

Als de kinderwens vervuld is…
Op de poli Gynaecologie van SJG Weert kunnen zij op verwijzing van de huisarts terecht voor een uitstekend en aanzienlijk minder ingrijpend alternatief. De gynaecoloog onderzoekt eerst of een NovaSure-behandeling medisch gezien mogelijk is. “De baarmoederholte moet een normale omvang hebben, ze mag niet te groot en niet te klein zijn en ook niet vervormd zijn geraakt door bijvoorbeeld vleesbomen. Daarnaast - en dat is heel belangrijk - mag er géén kinderwens meer bestaan. Het baarmoederslijmvlies, waarin de bevruchte eicel zich nestelt, wordt bij NovaSure immers afgebroken”, zo legt Lilian van Es uit.

NovaSure is géén anticonceptie
De gynaecoloog wil graag met klem benadrukken dat de NovaSure-behandeling géén vervanging is voor anticonceptie, zoals nog wel eens ten onrechte wordt gedacht. “Om te voorkomen dat vrouwen per ongeluk zwanger raken, is er altijd een vorm van anticonceptie nodig bij de vrouw of haar partner. NovaSure is geen anticonceptiemiddel, maar een eenmalige en effectieve behandeling tegen hevige menstruaties.”


Gezondheidskrant SJG Weert  • nummer 2  •  september 2018  •  pag. 7

Zonder hormonen verlost van hevige menstruaties