Zonder CSA geen operaties

10 september 2021

Als patiënt of bezoeker van SJG Weert ziet u maar een fractie van wat er in ons ziekenhuis dagelijks gebeurt. In deze serie belichten we de werkzaamheden die zich buiten het beeld voltrekken, maar een onmisbaar onderdeel vormen van de dagelijkse zorg. Voor deze uitgave spraken we met Tom van der Hooft, regiemedewerker van de nieuwe Centrale Sterilisatie  Afdeling (CSA).

Vertel eens, wat gebeurt er op de CSA?
“Op onze afdeling worden alle medische instrumenten die nodig zijn om de patiënt te opereren of te onderzoeken gereinigd, gedesinfecteerd en gesteriliseerd zodat ze weer veilig hergebruikt kunnen worden. De CSA is onmisbaar in een ziekenhuis. Zonder steriele instrumenten kunnen we immers geen patiënten helpen.”

Sinds 1 juni heeft SJG Weert een gloednieuwe CSA? Waarom was dat nodig?
“De oude afdeling op de vijfde verdieping was gedateerd. De inrichting, de techniek en de werkprocessen voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd. De nieuwe CSA - in de kelder, twee etages onder het OK-complex - is volledig geautomatiseerd. We kunnen nu met meer capaciteit veiliger, efficiënter en prettiger ons werk doen. Alles is splinternieuw, met deze afdeling kunnen we weer zeker vijftien jaar vooruit.”

Noem eens een paar concrete verbeteringen
“Voorheen moesten we de karren nog met de hand afwassen, nu gaan ze in de wasstraat. De autoclaven – de stoomreinigingsmachine zeg maar – schuift de instrumenten automatisch door om af te koelen, zodat de volgende lading er weer in kan. Wel zo veilig als je bedenkt dat de spullen circa 134 ° C zijn als ze uit de automaat komen. Verder staan er grote informatieborden op de nieuwe afdeling. Hierop kunnen medewerkers het proces nauwlettend in de gaten houden. Ze kunnen bijvoorbeeld direct zien wanneer er een storing is en wanneer de instrumenten vanuit de OK naar de CSA komen.”

Hoe was het om midden in de coronatijd deze plannen te realiseren?
“Als team hebben we hier gelukkig nauwelijks last van gehad. Tijdens de bouw van de nieuwe CSA bleef onze afdeling op de vijfde etage volledig in gebruik. Zoals gezegd: een ziekenhuis kan niet zonder centrale sterilisatie. Dat werk moet altijd doorgaan. Voor de bouwers van de nieuwe CSA was het een grotere uitdaging om deze klus met alle beperkende coronamaatregelen op tijd te klaren. En dat is gelukt.”

De nieuwe CSA is de eerste stap op weg naar een compleet nieuw ziekenhuisgebouw. Welk gevoel hoort daarbij?
“Trots. Bij het maken van het integraal masterplan voor de nieuwbouw, waarbij alle afdelingen van het ziekenhuis de komende jaren opnieuw worden ontworpen, is afgesproken om de CSA naar voren te schuiven en als eerste aan te pakken. Om maar aan te geven hoe hoog de nood was. We zijn enorm blij met het resultaat. Door de komst van deze nieuwe afdeling kunnen we de sterilisatie van instrumenten in eigen huis blijven doen. Voor een streekziekenhuis als SJG Weert biedt dat grote, logistieke voordelen.”

Gezondheidskrant SJG Weert - september 2021 - nummer 2 - pagina 15

Zonder CSA geen operaties