‘Zo’n bevalling gun ik elke vrouw’

7 september 2021

Ivy haalde onder begeleiding van de gynaecoloog zelf haar baby uit de buik. Voor Ivy Janssen (34) uit Nederweert ging deze zomer een langgekoesterde wens in vervulling. Bij haar geplande keizersnede in SJG Weert mocht zij onder begeleiding van de gynaecoloog zelf haar dochtertje Soof uit de buik tillen. “Ik kan het elke vrouw aanraden, het was een fantastische ervaring.”

Na twee geslaagde maar stressvolle spoedkeizersnedes hadden Ivy en haar partner Ruud nog maar één vurige wens. Een rustige en comfortabele geboorte van hun derde kindje. Het stel uit Nederweert koos daarom bewust voor een ‘gentle sectio’, een vriendelijke keizersnede waarbij Moeder Natuur zoveel mogelijk wordt nagebootst. “In december vorig jaar vond in SJG Weert de eerste door moeder begeleide keizersnede plaats. Toen ik dat hoorde, wist ik het gelijk: dat wil ik ook. Dit was mijn laatste kans om het zelf te doen, om mijn kindje zoveel mogelijk via de natuurlijke weg ter wereld te brengen.”

Alle tijd
En zo geschiedde. In de vroege ochtend wordt Ivy, bijgestaan door partner Ruud, binnengebracht op de OK. Net als het personeel draagt ze een operatieschort en worden haar handen en armen met speciale gel gedesinfecteerd en vervolgens met lange handschoenen bedekt. “Bij een gewone keizersnede lig je achter een steriele doek die jou fysiek scheidt van het operatieteam. Nu ben ik onderdeel van het team en kijk ik door een doorzichtig doek naar mijn buik die heen en weer beweegt. ‘Hier is het hoofdje’, zegt gynaecoloog Marije van de Water, ‘voel maar’. En ik voel. O mijn god, dit is mijn kindje. Ze voelt zo zacht. Voorzichtig leg ik mijn handen om haar hoofdje. Dan voel ik haar armpjes. Het gaat helemaal vanzelf en ik weet precies wat ik moet doen. ‘Doe maar rustig aan’, zegt de gynaecoloog. ‘Dit is jullie moment, we hebben alle tijd.’ Ik zie en voel het lijfje spartelen, til haar langzaam vanuit de buik omhoog en leg haar op mijn warme borst. En terwijl ons meisje haar eerste geluid de wereld in huilt, neem ik de tijd om haar van dichtbij te bekijken. Wat is ze mooi.”

Magisch moment
Zo komt om 08:59 uur Soof ter wereld. 3685 gram zwaar, 51 centimeter lang. Zusje van Raf (6) en Mats (4). Een nieuw levenswonder. Aan vader Ruud de eer om de navelstreng door te knippen. De ogen van moeder Ivy stralen als ze vertelt over deze voor hen magische ochtend waarop ze naar eigen zeggen vergat dat ze op de operatietafel lag. “Ik had dit voor geen goud willen missen. Ruud en ik zijn het team van de afdeling gynaecologie, de OK, de verloskundigen en verpleegkundigen ontzettend dankbaar dat ze deze bijzondere geboorte voor ons mogelijk hebben gemaakt. Het personeel is zo lief en betrokken. Met Soof gaat het goed, ze is een heel relaxte baby. Als je na 39 weken en vier dagen zo rustig en liefdevol ter wereld komt, dan kan het ook bijna niet anders. Zo’n bevalling gun ik elke vrouw.”

Een door moeder begeleide keizersnede
Bij een keizersnede wordt een baby geboren op de operatiekamer, via een snee in de buik. Normaal gesproken is dat afwachten voor de moeder. Maar de keizersnede van Ivy was een extra bijzondere, ook voor het team van SJG Weert. Het was op haar eigen verzoek dat ze haar baby zelf aanpakte uit de buik. Gynaecoloog Marije van de Water: “Dit was pas de tweede keer dat we een zogenoemde ‘door moeder begeleide keizersnede’ uitvoerden. En daar komt best wat bij kijken: als operatieteam moeten we goed voorbereid zijn, we spreken de procedure door met de aanstaande ouders, er vindt uitgebreide desinfectie plaats en ook de moeder krijgt een operatiehemd aan. Daarom kan deze vorm alleen plaatsvinden bij een geplande keizersnede en niet in geval van spoed.

Soms willen ouders wel meekijken, ook dat kan bij ons, maar vaak zie je dat de keizersnede zelf al spannend genoeg is. In de praktijk zien we dan ook dat ouders liever wachten tot de baby op de borst gelegd wordt. Alles is prima, maar de optie is er en dat vinden we belangrijk: gezinsgerichte zorg om ouders en kind heen. Waar medisch mogelijk en verantwoord denken we zoveel mogelijk mee met iemands persoonlijke wensen. Dat hebben we ook hier proberen te doen. Of dat nu gaat om een verzoek voor een actieve rol in het geboorteproces, of om bepaalde angsten waar we rekening mee kunnen houden. Een geboorte is zo’n bijzondere gebeurtenis. Als wij eraan bij kunnen dragen dat die plaatsvindt op een manier die voor iemand prettiger is, denken we daar graag over mee.”

Bevallen in SJG Weert

Wist u dat?

  •  Jaarlijks zien in SJG Weert tussen de 700 en 800 kinderen het levenslicht.
  • De meeste baby’s komen op de natuurlijke manier, via een vaginale bevalling, ter wereld.
  • Ongeveer een kwart van de geboortes verloopt via een keizersnede (sectio); meestal gepland, soms met een spoedingreep.
  • U kunt ook in ons ziekenhuis bevallen zonder medische aanleiding, met uw eigen verloskundige. Dit noemen we een ‘bevalling op de open verloskamer’ of ‘verplaatste thuisbevalling’.
  • Het Weerter ziekenhuis heeft vier verloskamers, waar aanstaande moeders onder begeleiding van hun eigen verloskundige of van de klinisch verloskundige of gynaecoloog kunnen bevallen.

Een medische indicatie  
Een bevalling in het ziekenhuis kan op medische indicatie nodig zijn. In die gevallen dat de gezondheid van de zwangere vrouw en/of het kind extra medisch toezicht vraagt, wordt de bevalling geleid door een klinisch verloskundige van SJG Weert. Bijzonder is dat ook de eigen verloskundige hierbij gewoon aanwezig kan zijn. Verder is het zo dat er rond alle bevallingen in het ziekenhuis 24 uur per dag een gynaecoloog stand-by staat om de medische begeleiding indien nodig direct over te nemen. Datzelfde geldt voor de kinderarts.

Keizersnede
Bij een geplande keizersnede kan de aanstaande moeder kiezen voor een ‘gentle sectio’ (een vriendelijke keizersnede) waarbij de natuur zoveel mogelijk wordt nagebootst. Hierbij is alles erop gericht om het kind en zijn ouders zo min mogelijk van elkaar te scheiden en zoveel mogelijk comfort te bieden.

Gezondheidskrant SJG Weert - september 2021 - nummer 2 - pagina 1

‘Zo’n bevalling gun ik elke vrouw’