Zij zorgen voor u

9 mei 2023

Bij een operatie in SJG Weert laten we natuurlijk niets aan het toeval over. Naast de snijdend specialist staat er vóór, tijdens en na de ingreep een heel team van toegewijde professionals voor u klaar. Ieder met hun eigen rol en expertise. Samen zorgen zij ervoor dat alles optimaal en veilig verloopt.

Mandy Gielis-Janssen (47) - anesthesiemedewerker
“Bijna twintig jaar werk ik nu als anesthesiemedewerker op de OK en ik kan je zeggen: een mooier vak is er niet. De combinatie van verpleegtechnisch handelen en het directe contact met patiënten maakt mijn werk boeiend en afwisselend. Als anesthesiemedewerker bewaak ik tijdens de operatie de gezondheid van de patiënt. Waar nodig stuur ik bij of roep ik de hulp in van de anesthesist die altijd in de buurt is. Alertheid, nauwkeurigheid en flexibiliteit zijn geboden. Ik werk zelfstandig en geef leiding, maar als team doen we het natuurlijk samen. Ook die combinatie houdt mijn werk dynamisch. Ik zie patiënten van alle leeftijden met uiteenlopende ziektebeelden. Geplande ingrepen, spoedoperaties: op de OK is geen dag hetzelfde.”

Maria Venner (59) - recoveryverpleegkundige
“Op mijn tiende wist ik het al: ik wilde verpleegkundige worden. Mensen helpen, dat zit in  mijn hart. Na 25 jaar op de intensive care werk ik nu vijf jaar als gespecialiseerd verpleegkundige op de recovery. Samen met mijn collega’s begeleid, ondersteun en monitor ik patiënten vóór en na de operatie. Dat gaat veel verder dan het bewaken van de vitale functies. De emotionele begeleiding is minstens zo belangrijk. Een operatie is vaak ingrijpend. Je hebt te maken met kwetsbare mensen die pijn hebben of angstig zijn. Ik probeer hen zo goed mogelijk te ondersteunen. Op een positieve manier, denkend in oplossingen. Op diezelfde manier benader ik ook mijn collega’s in het team. De energie die je aan mensen geeft, krijg je ook terug.”

Kelly Haex (50) - recoveryverpleegkundige
“Ik heb nooit bewust voor de zorg gekozen, het was een vanzelfsprekendheid. Het is gewoon fijn om er op spannende momenten in het leven voor een ander te kunnen zijn. Vóór de operatie zie ik vaak al aan de ogen hoe het met iemand gaat. Ik leg duidelijk en stapsgewijs uit wat er gaat gebeuren. Terug van de operatiekamer doe ik er alles aan om ervoor te zorgen dat de patiënt zich comfortabel voelt. In de loop der jaren heb ik een klinische blik ontwikkeld. Wat de monitor aangeeft, is niet altijd het volledige beeld van hoe de patiënt zich daadwerkelijk voelt. Het is belangrijk om daar alert op te zijn en te vragen waar je iemand mee kan helpen. En daar krijg je ook iets moois voor terug. Ik word nog steeds gelukkig van een mooi compliment. Als een patiënt vóór vertrek tegen me zegt: “Je hebt me goed geholpen, bedankt voor de goede zorgen.”

Anja Boonen-Evers (40) - operatieassistent
“Bij elke operatie zijn er drie OK-assistenten aanwezig die volledig op elkaar zijn ingespeeld. De eerste zorgt ervoor dat alle benodigdheden steriel en gebruiksklaar zijn en reikt op het juiste moment de juiste instrumenten aan. De tweede assisteert de operateur, bijvoorbeeld met het hechten van de wond. De derde OK-assistent vormt de schakel tussen het steriele en onsteriele veld. Om de operatie goed veilig te laten verlopen, zijn de taken - instrumenteren, assisteren en omlopen - strak verdeeld en weet iedereen precies wat die moet doen. Daarbij proberen we de patiënt natuurlijk zoveel mogelijk op z’n gemak te stellen. Die persoonlijk aandacht vinden we heel belangrijk.

Ik doe dit werk nu bijna twintig jaar en het gaat niet vervelen. De anatomie van het menselijk lichaam heeft me altijd gefascineerd. Elke patiënt is anders en dus is geen dag in de operatiekamer hetzelfde.”

Amy van de Schoor-Rijkers (35) - verpleegkundige holding
“De holding is de ruimte waar de laatste voorbereidingen worden getroffen voor de operatie. Zodra de patiënt hier is binnengebracht, doe ik een medische check. Ik controleer of de informatie in het systeem klopt en stel een aantal belangrijke vragen. Bijvoorbeeld wanneer de patiënt voor het laatst heeft gegeten en gedronken en of hij/zij bloedverdunners gebruikt. Zodra alle seinen voor de operatie op groen staan, leg ik het infuus aan en sluit ik de patiënt aan op de monitor.

De persoonlijke begeleiding maakt het vak zo mooi. Mensen zijn vaak toch gespannen voor een operatie. Daarom leg ik duidelijk uit wat ik doe en probeer ik het voor de patiënt zo comfortabel mogelijk te maken. Voor kinderen hebben we kleurplaten, stickers en eventueel een filmpje. Een handschoen toveren we in een handomdraai om in een olifant of een poppetje. Compleet met strikjes of een hanenkam: het is allemaal mogelijk.”


Gezondheidskrant SJG Weert - mei 2023 - nummer 1 - pagina 7

Zij zorgen voor u