Nu de coronastorm is getrotseerd, bereiden we ons in SJG Weert voor op de volgende uitdaging. Het hervatten van de zorg die is uitgesteld. Een operatie die opnieuw een uiterste krachtsinspanning van onze medewerkers vraagt. Omdat een nieuwe virusuitbraak op de loer blijft liggen, moeten we namelijk het hele ziekenhuis opnieuw inrichten en aanpassen aan het Nieuwe Normaal, de regels van de anderhalvemetersamenleving. Dat betekent dat we moeten nadenken over zaken waar we nooit eerder rekening mee hoefden te houden.
Om onze patiënten en medewerkers zo efficiënt en veilig mogelijk door het ziekenhuis te leiden, zetten we het hele gebouw als het ware op z’n kop. Niets blijft hetzelfde, praktisch alle poliklinieken verhuizen naar een andere plek. Daarbij brengen we medische vakgebieden die veel samenwerken en elkaar nodig hebben bij elkaar in vijf centra. De plannen voor deze clustering hadden we al eerder gemaakt en nemen we nu direct mee in deze logistieke operatie. Er komt een bewegingscentrum, een hart-vaat-longcentrum, een vrouw-moeder-kindcentrum, een centrum voor de buik en organen en een centrum voor de zintuigen.
Eenrichtingsverkeer vormt de basis van de nieuwe routing. In ons ‘anderhalvemeterziekenhuis’ komt de patiënt alleen nog de mensen tegen die hij rond zijn ziektebeeld nodig heeft en kunnen ook de medewerkers op een veilige manier hun werk doen. Het is een gigantische opgave om dat te organiseren. In normale omstandigheden zouden we voor een dergelijke operatie minimaal een jaar uittrekken, nu organiseren we het noodgedwongen binnen een paar weken. Het is bijna absurd, maar onze mensen krijgen het voor elkaar. Hoewel ook hún werk ingrijpend is veranderd, blijven zij zich flexibel opstellen. Medisch en verpleegkundig personeel, polikliniekmedewerkers of collega’s van Bouw en Techniek: iedereen steekt de handen uit de mouwen en zet het zoveelste extra stapje. Het is echt ongelooflijk hoeveel energie en veerkracht er in deze organisatie zit.
Namens het bestuur hebben we deze week alle medewerkers van het ziekenhuis getrakteerd op een bosje bloemen. Een kleine attentie als waardering voor dat vele werk dat de afgelopen weken is verzet en dat nog komen gaat. De personeelsingang veranderde even in een bloemenzee. Een mooi moment dat letterlijk kleur bracht in deze donkere tijden.