Woord van onze bestuurder: Herstel heeft tijd nodig

7 juli 2020

Revalideren vraagt om heel veel oefening en nog meer geduld. Kijk maar naar ernstig zieke coronapatiënten op de intensive care. Hun herstel gaat met vallen en opstaan. Na wekenlange beademing zijn ze maanden bezig om weer terug op hun oude niveau te komen.

Voor onze ziekenhuisorganisatie is dat niet anders. Ook SJG Weert is herstellende. Onze medewerkers hebben de afgelopen maanden nogal wat voor hun kiezen gehad. Lichamelijk, maar zeker ook emotioneel. Onze artsen, verpleegkundigen en verzorgenden waren dag en nacht bezig met de zorg voor covid-19-patiënten. De mannen van techniek en bouw verbouwden tot twee keer toe het hele ziekenhuis. Onze mensen van inkoop die ineens met schaarste van mondkapjes en andere materialen te maken hadden. Heel veel ondersteunende medewerkers moesten ineens vanuit thuis online gaan werken, hetgeen de collega’s van automatisering in recordtempo wisten te regelen. Terug in het ‘nieuwe normaal’ moet iedereen weer hun plek vinden in het anderhalvemeterziekenhuis. En laten we ook onze managers niet vergeten die in de hectische coronamaanden alle werkprocessen op de rails hielden en nu weer nieuwe stippen op de horizon zetten. Zij waren en zijn van grote toegevoegde waarde.  

 

Nu we de balans opmaken, dringt pas het besef door hoe intensief de belasting is geweest. De corona-uitbraak in maart dwong SJG Weert om te pionieren. Samen met collega-ziekenhuizen in Brabant en Limburg liepen we voorop om de klappen op te vangen. Om een massale verspreiding van het virus te voorkomen, hebben we het ziekenhuis praktisch gesloten. Alles hebben we aan de kant gezet om covid-19 onder controle te krijgen. En dat is gelukt. Het offer dat we daarvoor moesten brengen, was enorm. Een grote groep patiënten kon voor de reguliere zorg tijdelijk niet bij ons terecht. Een uitzonderlijk vervelende, maar onvermijdelijke complicatie. Veiligheid van mensen gaat boven alles.

Nu het virus (voorlopig) is bedwongen, zijn we druk bezig om de uitgestelde zorg in te halen. Dat kost tijd. Begrijp me goed, als bestuurder wil ik niets liever dan dat het ziekenhuis weer net zo vol is als vóór de coronatijd. Ook dat heeft tijd nodig. Om de veiligheid van patiënten, bezoekers en medewerkers te waarborgen en voorbereid te zijn op een mogelijke nieuwe corona-uitbraak, moeten we aan heel veel regels voldoen. Regels die iedereen in het ziekenhuis nu aan den lijve ondervindt. We hebben gescheiden looproutes met stoplichten en er staan minder stoelen in de wachtkamers. Ook kun je niet zomaar meer binnenlopen in het priklab. Binnen de strenge veiligheidsregels doen we er alles aan om de zorg een plekje te geven, waarbij het medisch personeel steeds goed kijkt hoe de afspraken georganiseerd moeten worden: online via het beeldscherm of fysiek in het ziekenhuis.

We vragen dus om een beetje geduld van patiënten en medewerkers. Zeker met het oog op de naderende zomervakantie waarin de bezetting in het ziekenhuis traditiegetrouw lager is. Kijkend naar de voorbije maanden en de tijd die voor onze ziekenhuismedewerkers komen gaat, is de behoefte aan verlof nog nooit zo groot geweest. De bestrijding van het coronavirus was een aanslag op onze energie. Daarbij moet ons ziekenhuis ook financieel herstellen. En dat kunnen we niet alleen. We zijn druk in overleg met zorgverzekeraars en de overheid voor een compensatie van de geleverde coronazorg en de gemiste, reguliere zorg. Dat is echt noodzakelijk. Onze vaste kosten liepen ook in de coronamaanden immers gewoon door.

Inmiddels staat ons vizier weer nadrukkelijk op de toekomst en dat geeft veel nieuwe energie. We gaan door waarmee we in maart noodgedwongen moesten stoppen: het uitwerken van de plannen voor de vernieuwbouw van SJG Weert. Een nieuw, compact ziekenhuis waar we onze patiënten nog beter kunnen helpen. De kennis en ervaringen die we nu hebben opgedaan rond het bestrijden van deze gevaarlijke infectieziekte, nemen we mee in de plannen. Kennis die van grote waarde is om ons ziekenhuis veilig de toekomst in te loodsen. Zo blijkt maar weer: zelfs uit een crisis als deze ontstaan weer nieuwe kansen.

Inge de Wit
Bestuurder SJG Weert

Woord van onze bestuurder: Herstel heeft tijd nodig