Woord van onze bestuurder: Even op adem komen? Vergeet het maar!

16 september 2020Algemeen

Met het bizarre voorjaar nog vers in het geheugen leek het er even op dat we wat meer lucht zouden krijgen. We hadden het coronavirus onder controle en de reguliere zorg is weer hervat. Het wachten was alleen nog op een vaccin. Ik had het onze medewerkers in het ziekenhuis zó gegund. Even tijd om op adem te komen en nieuwe energie te tanken.

Maar die tijd is er helaas niet. Er is en blijft heel veel werk aan de winkel. Nu we de eerste coronastorm hebben doorstaan, bereiden we ons voor op een mogelijke nieuwe virusuitbraak. Daarnaast zijn we druk bezig met de financiële afhandeling van de extra kosten die SJG Weert afgelopen voorjaar vanwege covid-19 heeft gemaakt.

Of het nog niet genoeg is, ligt er nu een nieuwe beleidsnotitie van de minister op ons bordje. De ‘Houtskoolschets voor de toekomst van de acute zorg’.  Mijn eerste gedachte: wat een timing, houdt het dan nooit op?! Wie is erbij gebaat om in deze toch al hoogst onzekere tijd nóg meer onrust te zaaien?!  Het ministerie stelt voor om de spoedzorg in ons land te centraliseren. Het blijft in het geheel onduidelijk welk probleem daarmee wordt opgelost. De kwaliteit van de acute zorg in onze regio is dat probleem in elk geval niet. Die staat in SJG Weert namelijk als een huis. De afgelopen maanden heeft iedereen kunnen zien hoe belangrijk het is om binnen een fijnmazig netwerk geïntegreerde acute zorg te leveren. Spoedzorg door professionals die de patiënt en zijn ziektegeschiedenis kennen en als een hecht team samenwerken. Voor duidelijkheid: deze Houtskoolschets van de minister gaat niet over hoogcomplexe trauma’s. Deze patiënten worden nu al met de ambulance naar grote, gespecialiseerde ziekenhuizen gebracht. Nee, we hebben het hier over de minder complexe, maar wel veel voorkomende spoedzorg in de regio. Denk aan ouderen met een hartinfarct, beroerte of delier (ernstige verwardheid), patiënten met botbreuken en snijwonden of aanstaande moeders die in het ziekenhuis komen bevallen. Voor al deze patiënten staat er hier in Weert, een goed uitgerust spoedteam klaar dat goed samenwerkt met de andere zorgpartners in de regio. Op nog geen tien minuten rijden van huis, dus makkelijk toegankelijk voor familie en vrienden, en met waar nodig het verpleeghuis of revalidatiecentrum binnen handbereik. Dát is spoedzorg zoals spoedzorg bedoeld is. Acute zorg waarmee je mensen écht helpt.

De contourenschets, die vanuit een kantoorruimte in Den Haag is gelanceerd, haalt alles overhoop en gaat volledig voorbij aan waar zorg over zou moeten gaan. Het meest vervelende is nog dat we genoodzaakt zijn om tegen in verzet te gaan. Want twijfel daar niet aan, dat gaan we doen. De tijd die dat kost, steken we liever in andere zaken, maar het is té belangrijk voor de toekomst van SJG Weert om niks te doen. Zieke mensen zo goed mogelijk helpen, dichtbij huis. Dáár hoort het om te gaan, dáár draait het om voor SJG Weert en al wordt het ons niet makkelijk gemaakt, daar blijven we voor strijden.

Inge de Wit

Bestuurder SJG Weert

 

Woord van onze bestuurder: Even op adem komen? Vergeet het maar!