Vraag de dokter alles wat je wilt vragen

23 maart 2022

Patiënt Dineke Koolhaas kan het iedereen aanraden

De tijd dat de dokter in z’n eentje bepaalde wat goed voor u was, ligt gelukkig achter ons. Beslissen doen we in SJG Weert samen. Uw behandelend arts mag dan de medische professional zijn, het gaat om úw lichaam. Dineke Koolhaas (70) uit Nederweert onderging in januari een hersteloperatie aan haar knie. Ze kijkt met een goed gevoel terug op het overleg met haar behandelend arts, orthopedisch chirurg Frank Rahusen. En de uiteindelijke keuze.

Niets leek het geluk van Tom en Dineke in de weg te staan toen zij ruim drie jaar geleden vanuit hun woonplaats Utrecht in Nederweert neerstreken. Dicht bij hun kinderen en kleinkinderen, klaar om van hun oude dag te genieten. Lekker wandelen, fietsen en reizen. Daarbij tenniste Dineke drie keer in de week.

Maar in de loop van 2019 begon het lichaam te haperen. Haar linkerknie werd steeds meer een spelbreker. Tennissen ging niet meer, zelfs wandelen deed pijn. Toen ook pijnstillende injecties nauwelijks verlichting meer brachten, koos Dineke in het najaar van 2020 in overleg met orthopedisch chirurg Frank Rahusen voor de meest rigoureuze oplossing: een knieprothese. “Ik zei tegen de dokter: ‘Ik ben nu 68 jaar. Stel je voor dat ik 84 word. Ik zie het niet zitten om de laatste zestien jaar van mijn leven met pijn rond te lopen.’ Van nature ben ik positief en absoluut niet kleinzerig, maar de grens was bereikt. De dokter begreep dat volledig.”

Domme pech
De knieoperatie verliep geheel volgens plan, maar na een halfjaar keerde de pijn ineens terug. De prothese was los komen te zitten. “De kans dat dit gebeurt is in Nederland slechts 0,4 procent. Een geval van domme pech dus”, vertelt Dineke die geen enkele reden zag voor een second opinion. “Ik heb vanaf het begin het volste vertrouwen gehad in dokter Rahusen. Hij is kundig, betrokken en communiceert goed. En wat ik zelf wel prettig vind: ik kan alles tegen hem zeggen.”

In november vorig jaar gingen Dineke en Tom met de orthopedisch chirurg in gesprek. Ze had een briefje bij zich met vragen die ze de dokter wilde stellen. “Ik kan dat iedereen aanraden. Vraag alles wat je wilt vragen. Zelf had ik ook veel vragen. Wat zijn de risico’s van een hersteloperatie? Hoe groot is de kans dat de prothese opnieuw losschiet of gaat ontsteken? Wat gebeurt er met het littekenweefsel in de knie? Wanneer kan ik weer zonder pijn lopen? Het fijne was dat ik mijn vragen uiteindelijk niet hoefde te stellen. Terwijl we in gesprek waren, kreeg ik automatisch de antwoorden. Dokter Rahusen stelde voor om een nieuwe prothese te plaatsen en legde rustig uit wat hij zou gaan doen.”

Genieten
Omdat de pijn in steeds heviger werd en Dineke nog maar een paar honderd meter kon lopen, besloot de orthopedisch chirurg om het operatietraject te versnellen. Ondanks de coronatijd, waarin alleen acute ingrepen mogelijk waren, kon de Nederweertse half januari worden geopereerd. Orthopedisch chirurgen Frank Rahusen en Joost den Teuling stonden dit keer samen in de OK zodat ze het behandelplan - mocht het nodig zijn – direct konden bijsturen.

Een paar maanden na de ingreep loopt Dineke weer bijna als een kievit. “Na ons hele leven te hebben gewerkt, zijn we in Nederweert komen wonen om te genieten. Ik zeg: laat ons pensioen nu maar beginnen. Als het ook maar even kan, ga ik straks weer tennissen. Wat moet dat heerlijk zijn. Rennen zonder pijn.”

Zoals gezegd: beslissen doen we samen met u! Tijdens uw consult in het ziekenhuis raden we u aan om drie vragen goed in het oog te houden. Welke behandelmogelijkheden zijn er? Wat zijn de voor- en nadelen? En wat betekent dit voor mijn persoonlijke situatie? Heb ik nog meer vragen aan de dokter? Stel ze gerust. In de spreekkamer vindt u ook speciale consultkaarten met informatie die u kunnen helpen bij het maken van de uiteindelijke keuze. Daarnaast zijn er voor een aantal behandelingen keuzehulpen die uw zorgverlener met u zal doornemen. Wij vinden het belangrijk dat u zich goed voelt bij uw behandeling. Daarom beslissen we samen wat het beste bij u past.


Gezondheidskrant SJG Weert - april 2022 - nummer 1 - pagina 4

Vraag de dokter alles wat je wilt vragen
In november vorig jaar gingen Dineke en haar man Tom met de orthopedisch
chirurg in gesprek om te bepalen wat voor haar de beste behandeling was.