Voor Alexander Monro Zuidoost telt alleen excellente borstzorg

21 september 2020Chirurgie

De nieuwe, in borst(kanker)zorg gespecialiseerde, locatie Alexander Monro Regio Zuidoost in SJG Weert blijkt een regelrechte aanwinst voor patiënten in Zuidoost- Nederland. Vijf maanden na de officiële opening zijn de eerste ervaringen bijzonder positief.

In de moderne, sfeervol ingerichte Alexander Monro locatie boven het restaurant op de eerste etage kunnen nieuwe patiënten met borstklachten en de bestaande patiënten sinds eind april rekenen op de beste zorg en persoonlijke begeleiding. Deze zorg wordt geboden door het bevlogen borst(kanker)zorgteam van SJG Weert, aangevuld met de jarenlange gespecialiseerde kennis en expertise van het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven.

“De zorg voor borstkankerpatiënten heeft de afgelopen jaren vooruitgang geboekt. Toch blijft verbetering van de zorg noodzakelijk. Over borstkankerbehandelingen is één ding zeker: er is niet één behandeling hetzelfde. Er zijn vele verschillende vormen van borstkanker en elke behandeling is afhankelijk van de soort, grootte en de kenmerken van de tumor, maar ook van je eigen ideeën omtrent je behandeling. Focus op deze problematiek helpt om steeds beter te worden en de expertise verder te laten groeien. Ook een vlotte toegang en een goede doorloop is heel belangrijk voor mensen die met een klacht aan de borst naar de mammapoli komen. Zij vrezen vaak voor het ergste en willen dan ook liever gisteren dan vandaag duidelijkheid. Dat begrijpen we maar al te goed”, vertelt mammachirurg Jeroen van Essen, hoofd van het borstzorgteam van Alexander Monro Zuidoost in Weert.

Patiënten bij wie het vermoeden van borstkanker bestaat, kunnen op verwijzing van de huisarts binnen 24 uur voor onderzoek en diagnose terecht in de nieuwe kliniek. Ook hebben ze nog sneller duidelijkheid omtrent hun behandeling. “De borstkankerspecialisten van Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven zijn onderdeel van het multidisciplinaire team in Weert dat twee keer per week in een videoconferentie alle nieuwe patiënten bespreekt. Voorheen overlegde ons borstkankerteam één keer per week. Door dat twee keer per week samen te doen, kunnen we patiënten nog sneller een behandelplan voorleggen”, vertelt Miriam Geene, verpleegkundig specialist en casemanager oncologie. En, zo voegt ze eraan toe: dat is nog niet het belangrijkste voordeel. “Bij de bespreking van onze patiënten maken we nu gebruik van de kennis en expertise van twee teams. Daardoor wordt de diagnose nóg betrouwbaarder.”

Verpleegkundig specialisten Sandra Janssen en Miriam Geene en mammacare-verpleegkundige Anita Maas zijn als casemanager het aanspreekpunt en de spin in het web die de patiënt de weg wijst en de zorg van A tot Z coördineert. In de nieuwe setting gaat dat nog beter en gestroomlijnder. ‘Alle professionals die betrokken zijn bij de diagnose en behandeling van borstkanker werken nu samen binnen één centrum. Daardoor kunnen we heel snel schakelen als het nodig is en alle afspraken voor de patiënt ook makkelijker op elkaar afstemmen zodat het aantal bezoeken voor de patiënten beperkt blijft”, zegt Miriam.

De ontvangst en begeleiding in de nieuwe locatie kan op veel waardering rekenen, zo merkt ze dagelijks. “Patiënten voelen zich comfortabel in deze rustige en sfeervolle omgeving waar de hectiek van het ziekenhuis ver weg lijkt. Omdat elke patiënt voor ons op de eerste plaats mens is, hebben de patiëntenkamers bij ons geen nummer. De ruimten zijn vernoemd naar sterke vrouwen uit de wereldgeschiedenis. De kamers zijn volgens die thematiek warm en kleurrijk ingericht. De tafels in de spreekkamers zijn rond in plaats van rechthoekig. “Omdat een ronde tafel zich beter leent om naast de patiënt te zitten en meer met de patiënt te praten dan tegen de patiënt. De tijden zijn veranderd. We leggen onze patiënten geen behandeling op. We bespreken alle opties en beslissen doen we samen.”

Jeroen van Essen vult aan: “Alexander Monro Regio Zuidoost wil van A tot Z de beste  borst(kanker)zorg leveren. Het totaalplaatje moet kloppen. De inrichting van de nieuwe locatie biedt patiënten rust en vertrouwen. Net als het feit dat er, zowel in Weert als Bilthoven, een heel team van specialisten meedenkt. We bundelen onze expertise en leren van elkaar. Door ook die extra focus op de borst(kanker)zorg aan te brengen maken we de zorg excellent.”

Borstkanker is al jaren de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Elk jaar wordt in Nederland bij ruim 17.000 vrouwen borstkanker (inclusief voorloperstadium) geconstateerd. Ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 7 vrouwen borstkanker ontwikkelt. 20-25% van de nieuwe patiënten is jonger dan vijftig jaar. Jaarlijks sterven er nog altijd circa 3.200 vrouwen aan borstkanker. Naast een zorgvuldige diagnose is vroege herkenning cruciaal, hoe eerder borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de overlevingskansen.


Gezondheidskrant SJG Weert • nummer 2 • september 2020 • pag. 9

Voor Alexander Monro Zuidoost telt alleen excellente borstzorg