Vijf redenen om je carrière te starten als ANIOS op de SEH

19 juli 2024

Volgens Britt van Geleuken, ANIOS Spoedeisende Hulp

Tijdens een van de eerste diensten als ANIOS op de spoedeisende hulp (SEH) van SJG Weert werd Britt van Geleuken direct geconfronteerd met een acute casus. Ze voelde gelijk de verantwoordelijkheid als beginnend arts om dit zo goed mogelijk aan te pakken. ‘’De supervisor stond aan de zijlijn, maar liet mij mijn ding doen’’. Achteraf is het intens, maar de positieve feedback geeft je een flinke boost’’.

Een ANIOS (Arts Niet In Opleiding tot Specialist) is een afgestudeerde basisarts die werkervaring opdoet in een specifiek vakgebied. Je kunt direct aan de slag na je studie, zonder al een keuze voor een specialisme te hoeven maken. Dit geeft je de kans om verschillende facetten van de geneeskunde te verkennen. Voor Britt was de keuze om als ANIOS voor de SEH van SJG Weert te kiezen vanzelfsprekend. Ze had eerder stage gelopen op de SEH van dit ziekenhuis en die ervaring was zeer positief. “De kleinschaligheid sprak me erg aan, omdat je hierdoor direct breed inzetbaar bent en veel kunt leren.”

Britt's vijf redenen om je carrière te starten als ANIOS op de Spoedeisende Hulp bij SJG Weert:

1 - Kleinschaligheid en samenwerking
De kleinschaligheid van SJG Weert maakt de samenwerking sterk, ook buiten de afdeling. "Geen enkele dienst is hetzelfde. Het kan druk of rustig zijn, en je kunt te maken krijgen met medisch complexe gevallen of vaker voorkomend letsel. Het enige constante is het teamgevoel. We kennen elkaar, staan voor elkaar klaar en dat merk je bij elke dienst. We doen het echt samen.”

2 - Diversiteit aan specialismen
Op de SEH zie je patiënten van alle specialismen voorbijkomen. Dat maakt het ontzettend leerzaam. Je bouwt een brede basiservaring op die je in vrijwel elk medisch specialisme kunt gebruiken. Andere, grotere ziekenhuizen hebben vaak een gerichte inzet van ANIOS op bijvoorbeeld de specialismen chirurgie en interne geneeskunde, maar hier zie je als ANIOS SEH zelf alle patiënten.

3 - Aandacht voor werk-privébalans
De SEH van SJG Weert biedt bijzonder veel aandacht voor werk-privébalans. Wij werken bijvoorbeeld met zelfroosteren. In de eerste ronde stel je jouw perfecte rooster op. In de tweede ronde probeer je dit rooster met elkaar sluitend te krijgen, en in de derde ronde maak je het met het planbureau tot een kloppend rooster. Je krijgt hierbij jokers om in te zetten op dagen dat je sowieso vrij wilt zijn. Dit systeem zorgt ervoor dat je werk en privé goed kunt combineren.

4 - Grote leercurve
Je krijgt de ruimte om zelf aan te geven waarin je ervaring wenst op te doen. Voorafgaand aan een dienst stem je dit met elkaar af, zodat je wordt ingezet op een manier die bijdraagt aan de zorg én aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast mag je rekenen op goede, persoonlijke begeleiding. De supervisors en collega's, ook buiten de afdeling, zijn altijd bereid om te helpen en je te ondersteunen in je ontwikkeling. "Je maakt in korte tijd een enorme ontwikkeling door. Ook je ANIOS-collega's zie je groeien, en dat is mooi om te zien."

5 - Hecht team, ook buiten werktijd
Je wordt onderdeel van een super hecht team. "We kunnen onszelf zijn bij elkaar en ondernemen regelmatig dingen samen buiten het werk om. Dat zorgt voor een prettige werksfeer en maakt het werk op de SEH extra leuk. We werken met een lach en een traan, en dat is belangrijk om de emotionele en fysieke belasting van de functie aan te kunnen. De onderlinge band en goede sfeer spelen een belangrijke rol in mijn werkgeluk."

Tips voor geïnteresseerden
Om een goede ANIOS SEH te zijn, moet je volgens Britt leergierig zijn, assertief genoeg om te kunnen sturen, eerlijk zijn en het durven toegeven als je iets niet weet of niet kan. Daarnaast is het belangrijk om een teamplayer te zijn en flexibel genoeg om snel te kunnen switchen van de ene naar de andere situatie of specialisme.

Haar advies voor geïnteresseerden? "Kom ervaren of het iets voor jou is door kennis te maken met ons team of door bijvoorbeeld een dagje mee te lopen. Ook als je nog twijfelt, neem contact op en stel je vragen. Benoem je twijfels en heb het erover. Alleen dan ontdek je of dit een omgeving is waarbinnen je jezelf zou zien werken."

Interesse gewekt?
Neem gerust contact met ons op of bekijk direct de vacature voor ANIOS op de SEH op onze website.

 

Vijf redenen om je carrière te starten als ANIOS op de SEH
Britt van Geleuken, ANIOS SEH