Verpleegkundigen verenigd in stafbestuur

21 april 2015

SJG Weert heeft de inbreng van de verpleegkundige beroepsgroep verankerd in de oprichting van het Verpleegkundig Stafbestuur (VSB). Het is daarin een van de eerste ziekenhuizen van Nederland. Directeur zorg, Max Visser vindt het een logische ontwikkeling: “Specialisten zijn verenigd in een medisch stafbestuur en denken van daaruit mee over beleid en de koers van het ziekenhuis. Verpleegkundigen moeten dezelfde inbreng kunnen hebben en dat hebben we op deze manier formeel vastgelegd.”

Malika Zaaboul is verpleegkundige én voorzitter van het VSB van SJG Weert. Zij is erg blij met de oprichting van het VSB en is van mening dat meer ziekenhuizen het voorbeeld zouden moeten volgen: “Verpleegkundigen hebben veel kennis en staan dichtbij de patiënt. Vanuit die rol ben je een belangrijke adviseur voor het bestuur. Met de oprichting van het VSB erkent het bestuur die rol en laat het de verpleegkundige professie meer tot haar recht komen.”

De keuze voor een formeel verpleegkundig orgaan moet de zichtbaarheid van de verpleegkundige als professional vergroten en geeft de beroepsgroep daarmee een duidelijke rol binnen het ziekenhuisbeleid. Het belangrijkste doel is het stimuleren, ontwikkelen en borgen van de verpleegkundige kwaliteit binnen SJG Weert.

Regionale bijeenkomst
Als onderdeel van de kwaliteitsbevordering heeft het VSB van SJG Weert collega’s van andere ziekenhuizen uitgenodigd voor een regionale bijeenkomst op 22 april. Een bijzondere gebeurtenis, aldus de verse voorzitter: “Er vinden grote veranderingen op het gebied van de gezondheidszorg plaats. Alle verpleegkundigen krijgen daarmee te maken. Daarom is het goed om af en toe bij elkaar te komen en de actuele thema’s te bespreken. Zo blijf je bij de les. We hopen dat dit initiatief een vervolg krijgt zodat we samen met de ziekenhuizen in de regio kunnen werken aan scholing en verdere professionalisering van de verpleegkundigen.”

De bijeenkomst kent een aantal vooraanstaande sprekers waaronder Ronnie van Diemen, inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Pieter-Bas Lalleman, verpleegkundige en organisatiesocioloog.

Verpleegkundigen verenigd in stafbestuur