Veilig en vakkundig van je spataderen verlost

18 december 2016

Spataderstraat in SJG Weert

Waarom zou je blijven rondlopen met spataderen als je ze dicht in de buurt in je eigen ziekenhuis veilig en vakkundig kunt laten verwijderen? In veruit de meeste gevallen behandelt de chirurg of dermatoloog spataders gewoon onder plaatselijke verdoving in de polikliniek.

Spataderen ontstaan doordat de kleppen in de aders niet goed sluiten en er bloed terugstroomt. Gevaarlijk zijn deze uitgelubberde vaatjes in het been niet, ontsierend wel. Daarbij kunnen ze tot vervelende, langdurende klachten leiden. Denk aan zware, vermoeide benen, jeuk, nachtelijke kramp en vocht (oedeem) rond de enkels of het onderbeen. Mensen die voor hun werk langdurig moeten staan of kampen met overgewicht en vrouwen die net bevallen zijn, lopen een verhoogd risico op spataderen. Daarnaast kan deze aandoening, die bij zowel vrouwen als mannen voorkomt, familiair bepaald zijn.

“Wanneer je spataderen niet behandelt, kan de huid op den duur dusdanig verdikt en verkleurd raken dat een onschuldig wondje kan uitgroeien tot een open wond. Dan wordt het pijnlijk. Als je last hebt van spataderen is het dus verstandig om er niet te lang mee rond te blijven lopen. Vooral mannen hebben daar nog wel een handje van. Vrouwen komen vanuit cosmetisch oogpunt sneller naar het ziekenhuis”, vertellen de chirurgen Tanja Lettinga en Arthur Sondakh van SJG Weert. Samen met de dermatologen Bas Pi van de Venne en Tony Ramselaar bieden zij een breed pakket aan hoogwaardige spataderbehandelingen.

“Voor een snelle diagnose en behandeling
heeft het Weerter ziekenhuis
een speciale spataderstraat ingericht”

Spataderstraat
Voor een snelle diagnose en behandeling heeft het Weerter ziekenhuis een speciale spataderstraat ingericht. Op verwijzing van de huisarts krijgen patiënten eerst een duplexonderzoek, een echo met geluidsgolven. Aansluitend gaan ze voor de diagnose en het behandelvoorstel naar de chirurg of dermatoloog. De patiënt hoort dan ook of de voorgestelde behandeling door de zorgverzekeraar wordt vergoed. Chirurg Tanja Lettinga: “In de meeste gevallen is dat zo. Bij spataderen die tot oedeem of andere vervelende klachten leiden, wordt de behandeling bijna altijd vergoed. Behandelingen die alleen door cosmetische redenen zijn ingegeven, vallen buiten het basispakket en zijn dus voor eigen rekening. Ook voor die particuliere zorg kan de patiënt overigens gewoon in SJG Weert terecht. In de veilige omgeving van het ziekenhuis met alle kennis en faciliteiten bij de hand.”

Dermatoloog Bas Pi van de Venne vult aan: “De kleinschaligheid van dit ziekenhuis biedt de patiënt voordelen. De lijnen tussen de dermatologen en chirurgen zijn kort. Bij twijfel over de diagnose of een aanvullend advies over de behandeling, kunnen we snel schakelen. Meestal is het niet nodig, maar het is een fijne wetenschap.”

Hoogwaardige behandelingen
Jaarlijks komen er enkele honderden mensen met spataderen bij de chirurg of dermatoloog in Weert. Afhankelijk van de aard en de omvang zijn er verschillende behandelingen mogelijk die vrijwel allemaal poliklinisch onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Bij een laserbehandeling worden de bloedvaten van binnenuit dichtgebrand. Verder kan de chirurg of dermatoloog oppervlakkige spataderen via een klein sneetje met een klemmetje verwijderen (Muller-techniek). Bij foamsclerose wordt via een infuusprik medicinaal schuim in de ader gespoten. Het schuim veroorzaakt een soort ontstekingsreactie waardoor de verwijde ader dichtgaat. “Dit kan geen kwaad omdat deze ader toch al niet meer goed functioneerde, aldus Tanja Lettinga.

Bij mensen met ernstige spataderklachten of patiënten die al eerder aan spataderen zijn behandeld of opzien tegen plaatselijke verdoving kan soms een chirurgische ingreep nodig zijn. Onder narcose of via de ruggenprik worden de spataderen dan in dagbehandeling gestript. In veruit de meeste gevallen is dat echter niet nodig en kan de patiënt na zijn behandeling op de poli direct weer naar huis. Met steunkousen om het herstel te bevorderen.


Gezondheidskrant SJG Weert  • nummer 3  •  december 2016  •  pag. 17-19

Veilig en vakkundig van je spataderen verlost