Van de NICU in Maastricht terug naar SJG Weert

7 maart 2022

‘We kregen hier de juiste handvatten voor thuiskomst’

Laura’s nog ongeboren kindje kreeg het coronavirus in de buik. Een zeer uitzonderlijke situatie, die ervoor zorgde dat de baby met spoed gehaald werd. Vanuit Weert werd het gezin overgebracht naar Maastricht. Drie maanden lang verbleven ze in MUMC+: Laura, haar man en hun pasboren dochter Emmy. Aan Nationale Zorggids vertelden ze eerder hoe deze heftige periode is verlopen. De overplaatsing terug naar Weert vonden ze spannend. “Maar terugkijkend is het precies wat we nodig hadden. Een rustige overgang voor ons, onze dochter én ons zoontje.”

“Zo hectisch als de heenweg naar Maastricht was, zo was ook de dag van het transport terug. Emmy was die dag (extra) ziek door een virus en bleef maar spugen en huilen. We kwamen dan ook gestrest aan in Weert. Maar daar kwam gauw verandering in. We werden zo lief en zorgzaam ontvangen. Een verpleegkundige zei: ‘ga zitten en pak je kindje lekker bij je. Lusten jullie koffie en een boterham?’ Zo eenvoudig, maar we waren het niet gewend dat er in het ziekenhuis ook iemand voor óns zorgde. Het ‘gasthuis’ staat terecht in de naam van SJG: je voelt je hier echt te gast. Hoe druk het ook was, we ervaarden hier rust.”

Voorbereid en betrokken
“Eenmaal terug bleek het team volledig op de hoogte te zijn van onze situatie. Al die tijd hadden ze contact gehad met Maastricht. Ze waren heel goed voorbereid op onze komst, dat gaf direct vertrouwen. Vanwege infectiegevaar kreeg Emmy een eigen kamer. We konden bij haar slapen wanneer we wilden. De eerste nacht zijn we thuis gaan bijslapen. Ik kon dag en nacht, ook in de periode die volgde, bellen om te vragen hoe het ging. Dan kreeg ik direct iemand aan de telefoon die het wist te vertellen. Het was een week waarin we konden acclimatiseren, dichtbij huis.”

Altijd bellen
“Emmy ging met een monitor, sonde en veel medicatie naar huis. Van tevoren werd ons geleerd hoe we daarmee om moesten gaan. Dat gaf ons de juiste handvatten om met vertrouwen naar huis te gaan. Bovendien konden we ook na ontslag nog áltijd bellen, waarbij we binnen een paar minuten een kinderarts aan de telefoon kregen. Dat is vaak nodig geweest en nog steeds wel eens. Door de manier waarop er gereageerd wordt, voelt dat nooit bezwaarlijk. Je voelt je hier nooit te veel.”

Geruststelling
“Ik kan me voorstellen dat ouders het spannend vinden om van een gespecialiseerde afdeling in een academisch ziekenhuis terug naar Weert te gaan met hun kindje. Want wat kun je verwachten van een regionaal ziekenhuis? Zelf ben ik destijds in contact gebracht met een moeder uit Weert om haar ervaringen te horen. Omdat dat mij zo geholpen heeft, wil ik hier mijn verhaal doen om ook anderen te helpen. Het mag er dan misschien wat ouderwets uitzien, maar hier nemen ze de tijd voor je. Je krijgt geen coassistent aan de telefoon, maar direct de arts zelf, die je situatie kent. Er wordt geluisterd, teruggekoppeld, uitgelegd. Je ongerustheid wordt weggenomen. Dat is voor ons heel belangrijk geweest.”

Van de NICU in Maastricht terug naar SJG Weert