Uw orthopeed adviseert, u kiest

16 november 2023

Bij slijtageklachten of botbreuken aan de heup kunt u in SJG Weert kiezen uit verschillende hoogwaardige behandelingen. Uw orthopedisch chirurg bekijkt of een ingreep nodig is en welke operatietechniek in uw situatie het meest geschikt is. De keuze is vervolgens aan u.

Veruit de meeste mensen die in SJG Weert een heupoperatie ondergaan, kiezen na een gedegen voorlichting voor de zogeheten ‘achterste benadering’. Een alom bewezen techniek waarbij de patiënt in zijligging, via een snee aan de zijkant van de heup, wordt geopereerd. Het orthopedisch team in Weert heeft al 25 jaar ervaring met deze succesvolle methode die voor vrijwel iedereen geschikt is en garant staat voor een snel herstel. Daarnaast kan de patiënt in Weert in overleg met de orthopedisch chirurg ook kiezen voor de ‘voorste benadering.’ “In sommige gevallen kan dit een prima alternatief zijn, bijvoorbeeld voor dames met een slank postuur. Of voor patiënten bij wie er een verhoogd risico is dat de heupprothese uit de kom schiet. Per patiënt zoeken we naar de beste oplossing”, vertelt orthopedisch chirurg Joost den Teuling.

Operatie als sluitstuk
Voor de goede orde: een operatie aan de heup of knie is in SJG Weert geen vanzelfsprekendheid. Integendeel. Bij slijtageklachten (artrose) komt een orthopedische ingreep pas in beeld wanneer andere alternatieven, zoals fysiotherapie en pijnstillende medicatie, geen oplossing meer bieden en de patiënt serieus wordt beperkt in zijn dagelijks functioneren. “Het uitgangspunt is dat we samen tot een verstandige keuze komen. Niet alleen over de operatie, maar ook over de zorg eromheen. De een wil graag in dagbehandeling geholpen worden, de ander wil toch liever een nachtje in het ziekenhuis blijven. Zolang het veilig en medisch verantwoord is, mag de patiënt zelf kiezen”, aldus Joost den Teuling.

Keuzes voor de knie
Ook bij artrose in de knie kunt u in SJG Weer terecht voor een uitgebreid pakket aan behandelingen. Afhankelijk van de diagnose en de ernst van uw klachten kan het orthopedisch team het kniegewricht geheel of gedeeltelijk vervangen. Een volledige knieprothese, een halve kunstknie aan de binnenkant of de buitenkant, een prothese tussen de knieschijf en het bovenbeen, een standscorrectie of het vervangen van een oude knieprothese: het is allemaal mogelijk.

Uitgebreide voorlichting
Het maken van de juiste keuze begint bij goede informatie. De vakgroep orthopedie verzorgt daarom bijna maandelijks een informatiebijeenkomst om nieuwe patiënten met artrose goed voor te bereiden op een operatie. Het goede nieuws daarbij is dat zij niet lang hoeven te wachten. “Omdat de lijnen kort zijn en orthopedische zorg in ons ziekenhuis de volle aandacht krijgt, bent u binnen vier tot zes weken aan de beurt”, zo besluit de orthopeed.


Gezondheidskrant SJG Weert - oktober 2023 - nummer 2 - pagina 5

Uw orthopeed adviseert, u kiest