Uitleg over het waarom van nuchter zijn voor een operatie

14 november 2023

Als u geopereerd moet worden krijgt u de vraag om ervoor te zorgen dat u nuchter bent. In de informatiefolder ‘nuchter blijven voor een ingreep’ staat aangegeven hoe lang van te voren u niets gegeten of gedronken mag hebben. Het hebben van een lege maag tijdens een operatie is belangrijk. Is uw maag niet leeg dan is dat een van  de belangrijkste redenen waarom een operatie niet door kan gaan. We leggen graag uit wat ‘nuchter zijn’ betekent en waarom het zo belangrijk is om de instructies van uw arts op te volgen zodat een operatie door kan gaan.

Lege maag bij operatie
Nuchter zijn betekent het hebben van een lege maag, dus zonder vocht of voedsel erin en met zo  weinig mogelijk maagzuur. Om de operatie te beginnen met een lege maag, moet u op tijd stoppen met eten en drinken én rekening houden met wat u in de uren voor een operatie eet en drinkt. Zo bent u goed voorbereid op de operatie.

Nuchter-infographic-volwassenen.png

Kans op verslikken
Tijdens een operatie wordt u onder narcose gebracht. U krijgt hiervoor een slaapmiddel en  spierverslappend middel toegediend. Hierdoor heeft u geen controle over uw hoest- en slikreflex. U kunt zich onder narcose verslikken en maaginhoud en maagzuur in uw longen krijgen, met een  longontsteking als mogelijk gevolg. Dit is een levensgevaarlijke situatie die we absoluut willen voorkomen. Om die reden kan uw operatie niet doorgaan als uw maag niet leeg is voor de operatie.

Kinderen
Voor kinderen onder de 16 jaar geldt, net als bij volwassenen, dat het hebben van een lege maag voor een operatie van levensbelang is. Maar kinderen zijn ook gevoeliger voor uitdroging. Daarom  moeten zij voor vertrek naar het ziekenhuis nog een glaasje heldere drank drinken. Heldere drank is water, thee (zonder melk), ranja, sportdrank, appelsap of helder vruchtensap (zonder vruchtvlees) of koolzuurhoudende frisdrank. Zo krijgen zij genoeg vocht binnen voor de operatie.

Nuchter-infographic-kinderen.png

Instructies opvolgen
Voor uw eigen veiligheid en om de teleurstelling van het afzeggen van uw operatie te voorkomen, is het van belang dat u de instructies voor het nuchter blijven voor een operatie opvolgt. Deze staan in de folder ‘Nuchter blijven voor een ingreep’ op onze website. Wanneer u staat ingepland voor een operatie krijgt u deze folder digitaal of per post toegestuurd, afhankelijk van uw eigen voorkeur. Soms maakt uw arts andere afspraken met u over het nuchter blijven. Volg in dat geval altijd de  instructies van uw arts op.


Gezondheidskrant SJG Weert - oktober 2023 - nummer 2 - pagina 13

 

Uitleg over het waarom van nuchter zijn voor een operatie