Traumazorg in SJG Weert naar next level

1 juni 2020

Gezondheidskrant SJG Weert • nummer 1 • juni 2020 • pagina 17

Patiënten die letsel hebben opgelopen door een ongeval kunnen nu in SJG Weert rekenen op nóg betere traumazorg. Dat is het gevolg van een intensieve samenwerking tussen de trauma-orthopeden in Weert en de traumachirurgen van Máxima Medisch Centrum (MMC) Eindhoven-Veldhoven.

Sinds januari zijn de normen voor traumazorg in Nederland verder aangescherpt. Alleen speciaal opgeleide traumachirurgen en trauma-orthopeden mogen nu nog patiënten met breuken en overig ongevalletsel behandelen. Voor het Weerter ziekenhuis reden om de traumazorg opnieuw in te richten en aan te passen aan deze nieuwe richtlijn.

Kwaliteit gegarandeerd

Door samen te werken met het MMC heeft SJG Weert nu elke dag de beschikking over een gespecialiseerd traumatoloog. Het team van trauma-orthopeden in Weert is uitgebreid met de traumachirurgen William van Dijk, René Groetelaers en Percy van Eerten. “Hiermee hebben we de kwaliteit van de traumazorg in de regio Weert voor de komende jaren gewaarborgd en zelfs versterkt. Patiënten met ongevalletsel hoeven niet naar een ander ziekenhuis, ook deze basiszorg blijft gewoon toegankelijk in Weert”, zegt trauma-orthopeed Joost den Teuling. Sterker nog: doordat de vijf collega-traumatologen ieder hun specialisme hebben en hun medische kennis en inzichten gaan delen, klimt de traumazorg in Weert naar een nog hoger niveau. “De een is bijvoorbeeld gespecialiseerd in hand- en polschirurgie, zeg maar het fijnere werk, terwijl een ander weer meer expertise heeft in de behandeling van breuken aan de heup of schouder. Dat komt de patiënt uiteindelijk alleen maar ten goede”, vertelt traumachirurg William van Dijk.

Op 1: heupfracturen

Op de Spoedeisende Hulp (SEH) van SJG Weert komen jaarlijks zo’n 3.700 patiënten met letsel na een ongeval. Gemiddeld tien mensen per dag dus. Ze worden opgevangen door een SEH-arts die de ernst van het trauma beoordeelt en bekijkt welke acute zorg er nodig is. “We zien hier patiënten van alle leeftijden. De meesten met botbreuken als gevolg van een valpartij of een ongeluk thuis, in het verkeer, op het werk of tijdens het sporten of spelen. Vanwege de vergrijzing van deze regio zijn ouderen met een gebroken heup in de meerderheid”, vertelt SEH-arts Dennis Keereweer.

Traumachirurg William van Dijk vult aan: “In tegenstelling tot wat veel mensen nog denken, hoeven de meeste botbreuken niet nog dezelfde dag geopereerd te worden. Vaak is het zelfs beter om een weekje te wachten zodat de grootste zwelling is verdwenen en de kans op complicaties tot een minimum beperkt blijft.”

De acute basiszorg na een ongeval blijft dus gewoon voor iedereen in deze regio direct toegankelijk. Bij complexe trauma’s, zoals hersenletsel, ernstige brandwonden of meervoudig letsel, kunnen patiënten zoals vanouds rekenen op de gespecialiseerde zorg van omliggende medische centra.

Traumazorg in SJG Weert naar next level