Toe aan normaal

21 september 2020

‘Het normale leven is weer begonnen.’ Zo klinkt het traditiegetrouw na de zomervakantie. Dit jaar is dat anders. Want wat is normaal als we ons leven moeten aanpassen aan een virus dat ons allemaal in meer of mindere mate bezighoudt? Veel dingen die vanzelfsprekend waren, zijn het niet meer. Ik keek eerder nooit naar de code van een land voordat ik op vakantie ging, terwijl ik nu zelfs mijn eindbestemming op die codes heb afgestemd. Ook hoorde ik laatst van het woord ‘snotterschaamte’, het fenomeen dat je eigenlijk niet meer in het openbaar durft te kuchen of niezen. En wat voor mij ook nieuw is dat ik me topfit moet voelen om zonder terughoudendheid bij iemand op bezoek te gaan of naar mijn werk. Voorheen was een lichte hoofdpijn of verkoudheid geen reden om niet te gaan. Nu hebben die klachten een beladenheid die ze voorheen niet hadden. Nee, normaal is het zeker nog niet.

Ook in SJG Weert zijn we nog niet terug naar normaal. Wanneer u een bezoek brengt aan ons ziekenhuis kunt u er niet omheen. Er is een gescheiden in- en uitgang, dat met borden en schotten bij de hoofdingang wordt aangegeven. Dit allemaal om zo min mogelijk mensen elkaar te laten ‘kruisen’. Ook staan er borden die u nogmaals waarschuwen om uw bezoek uit te stellen wanneer u verkoudheidsklachten of koorts hebt. En wanneer uitstel niet mogelijk is, kennen we een mond- kapjesbalie, waar u een mondkapje kunt krijgen om andere bezoekers en onze medewerkers te beschermen tegen een mogelijke besmetting. Door het hele gebouw zijn stippellijnen aangebracht om ‘kruisend verkeer’ te voorkomen. Op drukke punten kennen we zelfs stoplichten en op de grond ziet u wachtbalkjes voor het geval er tegenliggers zijn. En hoe vervelend het ook is: er mag nog steeds alleen begeleiding mee wanneer dit echt noodzakelijk is en op onze verpleegafdelingen mag elke patiënt slechts één bezoeker per dag ontvangen. Al zijn we allemaal een beetje ‘maatregelmoe’, we merken gelukkig dat de meeste patiënten en bezoekers er veel begrip voor hebben. Daar zijn we dankbaar voor, want we begrijpen dat het ook voor u niet altijd makkelijk is. Voor de mensen die daar wat meer moeite mee hebben, hebben we ook begrip. We hopen echter dat zij op hun beurt zich toch aan de maatregelen houden. Ze zijn er niet voor niets. Ze zijn er voor een ieders veiligheid en om het risico op besmettingen zo klein mogelijk te houden, voor onze patiënten en voor onze medewerkers.

We zijn ook druk bezig met het zogenaamde opschalen van de zorg. Daarmee proberen we zoveel mogelijk zorg die eerder was uitgesteld nu wel te geven. We moeten creatief zijn om onze menskracht en faciliteiten zo efficiënt mogelijk te benutten. Zo hebben we onlangs op de derde en vierde etage een zespersoons-kamer ingericht volgens de huidige anderhalve meter normen. We laten daarmee onze toekomstvisie niet los, want in de nieuwbouwplannen hebben die grote kamers geen plek. Corona dwingt ons echter om daar tijdelijk vanaf te stappen. Het mag duidelijk zijn dat we de zespersoonskamers alleen gebruiken als de andere bedden vol liggen.

Zoals we de afgelopen maanden hebben gedaan, blijven we u op de hoogte houden van het reilen en zeilen binnen ons ziekenhuis. Juist in deze tijden waarom verandering op verandering volgt, vinden we dat heel belangrijk. U kunt op ons bouwen, dat is in ieder geval iets dat niet is veranderd en waar u nog steeds op kunt vertrouwen.


Gezondheidskrant SJG Weert • nummer 2 • september 2020 • pag. 3

Toe aan normaal