Patiënten blijven na een operatie steeds korter in het ziekenhuis, zo ook na een keizersnede. Onderzoek laat zien dat een langere opname geen complicaties voorkomt. Daarom heeft ons ziekenhuis een nieuwe richtlijn: als alles goed gaat, kun je na één nacht naar huis na een keizersnede. Veel vrouwen vinden het fijn om thuis verder te herstellen en daar de eerste dagen met hun baby door te brengen.
Wanneer mag je naar huis?
Bij de ochtendvisite bekijkt de gynaecoloog samen met jou en de verpleegkundige of je fit genoeg bent om naar huis te gaan. We beoordelen:
- Of je pijnstilling goed werkt en je comfortabel kunt bewegen.
- Of je zelfstandig kunt plassen en je darmen weer op gang komen.
- Of jij en je baby het goed maken.
Goede overdracht
Uiteraard zorgen we voor een goede overdracht, zodat je thuis de juiste zorg krijgt. Je krijgt een brief mee voor de kraamverzorgende. De verloskundige en de huisarts ontvangen de brief digitaal.
Wat doen we om je herstel te ondersteunen?
Al tijdens je opname zorgen we ervoor dat je zo goed mogelijk herstelt:
- De navelstreng laten we – als mogelijk - een paar minuten uitkloppen en je baby komt al tijdens de keizersnede huid-op-huid bij je. Dit zorgt voor een fijne start voor jou en je baby.
- Je krijgt een vast schema voor pijnstilling, zodat je comfortabel kunt bewegen.
- We helpen je om voorzichtig weer in beweging te komen en ondersteunen je herstel met goede voeding.
- We letten erop dat je blaas en darmen weer op gang komen. Na de keizersnede wordt de blaaskatheter verwijderd. Het is belangrijk om regelmatig te plassen, bijvoorbeeld voor elke voeding van je baby. Kauwgom kauwen en vezelzakjes (Movicolon) helpen je darmen op gang.
Mocht je toch langer zorg nodig hebben, dan is daar natuurlijk ruimte voor. We kijken samen wat het beste voor jou en je baby is.